04 Ιουλίου 2017

Politico: «Η φτωχή Ελλάδα κατασπαταλά χρήματα σε ακριβά φάρμακα, προς ενόχληση των Βρυξελλών»

Η προβληματική οικονομική περίπτωση της ΕΕ σνομπάρει τα φθηνότερα γενόσημα, εν μέρει για να μην κλείσουν τα πανταχού παρόντα φαρμακεία. Αυτό αλλάζει υπερβολικά αργά κατά την άποψη των πιστωτών της Ελλάδας, όπως δημοσιεύει το Politico.


Η Ελλάδα είναι εθισμένη στα ακριβά φάρμακα και τρεις κύκλοι αποτοξίνωσης δεν έχουν επιφέρει παρά μικρή αλλαγή αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια η Ελλάδα δαπανά ασυνήθιστα υψηλά ποσά για τα νεότερα, πιο ακριβά φάρμακα στην αγορά, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει από την Αθήνα να ξοδεύει πιο έξυπνα, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου διάσωσης, να εξασφαλίσει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2018 το 60% των φαρμάκων θα είναι φθηνότερα, τα επονομαζόμενα γενόσημα. Μόνο το ένα τέταρτο των φαρμάκων που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι γενόσημα, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα πολύ χαμηλά στους σχετικούς πίνακες, πάνω από την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, αλλά κάτω από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες έχουν ποσοστά διείσδυσης για τα γενόσημα 81% και 71% αντίστοιχα.

Προκειμένου, όμως, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να αντιμετωπίσει την αντίθεση ισχυρών κεκτημένων συμφερόντων: των φαρμακείων που πιάνουν την καλή από την πώληση των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων και πολλών εξειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι λαμβάνουν κίνητρα από τους φαρμακοποιούς για να συνταγογραφούν τα τελευταίας γενιάς επώνυμα φάρμακα. Η Αθήνα, υπογραμμίζει η αρθρογράφος, θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση των εγχώριων φαρμακοποιών της και – ίσως το πιο ευαίσθητο από όλα – μια βαθιά καχυποψία μεταξύ των Ελλήνων ασθενών ότι τα γενόσημα είναι απλά κατώτερα. Η χώρα, όπως αναφέρεται, έχει σημειώσει μικρή πρόοδο, αντιδρώντας στην πίεση των Βρυξελλών, με τη διείσδυση των γενοσήμων να έχει αυξηθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το 2010 και την Επιτροπή να δηλώνει υπερήφανη για την πρόοδο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Το ιατρικό σύστημα της Ελλάδας ήταν ήδη ιδιοσυγκρασιακό και δυσλειτουργικό το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, με τα προβλήματα να έχουν αυξηθεί έκτοτε, υποστηρίζει η συντάκτρια, συμπληρώνοντας ότι η αριστερή κυβέρνηση του Σύριζα προσπάθησε να καταπολεμήσει αυτά τα προβλήματα με την ψήφιση ενός νόμου για την παροχή πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη σε όσους δεν είχαν ασφάλιση, αλλά η κίνηση αυτή άσκησε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, καθιστώντας περισσότερο ζωτική από ποτέ μία μέθοδο για τη συγκράτηση του κόστους των φαρμάκων. Καθώς η Ελλάδα αναμένει την έξοδό της από την εποπτεία της ΕΕ την επόμενη χρονιά, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα υγείας της μπορεί να σταθεί στα πόδια του, επισημαίνεται.

Καταρχάς, η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ πιο επιθετική επιτήρηση των φαρμακείων και των γιατρών της, ισχυρίζεται η συντάκτρια, δεδομένου ότι, παρόλο που έχουν περάσει οι σχετικοί νόμοι για την αύξηση του ανταγωνισμού και την πώληση στα σούπερ μάρκετ φαρμάκων χωρίς συνταγή, αυτοί δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί πλήρως, ενώ μεγάλο πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί επίσης η ανάγκη επίτευξης ισορροπίας μεταξύ της διεθνούς και της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για τη χαμηλή διείσδυση των γενόσημων. Σύμφωνα μάλιστα με δύο πηγές, ο λόγος που στην Ελλάδα παρατηρείται η υψηλότερη μέση τιμή γενόσημων στην ΕΕ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θέλει να πλήξει τις εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες, μια και παραμένουν μία από τις λίγες επιτυχημένες βιομηχανίες στη χώρα, συνεισφέροντας σχεδόν 3 δις το χρόνο στην οικονομία της.

Ολοκληρώνοντας, το δημοσίευμα τονίζει ότι όλες αυτές οι αποτυχημένες προσπάθειες να τακτοποιηθούν τα προβλήματα στην αγορά φαρμάκων έχουν κάνει πολλούς Έλληνες να χάσουν την ελπίδα τους σε σχέση με τη δυνατότητα να προκύψει ένα λειτουργικό σύστημα υγείας στο εγγύς μέλλον, με τον Απόστολο Βεϊζη, διευθυντή της μονάδας ιατρικής επιχειρησιακής υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι δε βλέπει φως στην άκρη του τούνελ και ότι δεν υπάρχει ελπίδα σε αυτήν τη χώρα.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες
http://www.star.gr/politiki/376969/politico