20 Ιουλίου 2017

ΦΑΠΕΣ από Ντράγκι: Όχι βιαστική έξοδο στις αγορές, στον πάγο το QE

Διπλό μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Τυχόν έξοδος στις αγορές ομολόγων θα πρέπει να γίνει σε συγκυρία και τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η επάνοδος θα έχει διάρκεια, ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, υπό τη σκιά των πληροφοριών πως η Αθήνα εξετάζει έκδοση 5ετούς ομολόγου, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε πως η υλοποίηση του Μνημονίου είναι απαραίτητη, προκειμένου η χώρα μας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι εκδόσεις τίτλων θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο μίας «ευρύτερης στρατηγικής», ουσιαστικά εκφράζοντας την αντίθεσή του σε βιαστικές κινήσεις.

Ανάλογο σκεπτικό φέρεται να είχε μεταφέρει νωρίτερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μολονότι δεν αναφέρθηκε σε σημερινές τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη στη Wall Street Journal πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να επιστρέψει στις αγορές κι ότι προέχουν άλλα ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Νέο «όχι» στην ένταξη στο QE

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε εκ νέου πως αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν εξετάζει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για άλλα πράγματα», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν είναι δυνατό να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE προτού οι ευρωπαίοι εταίροι καταρτίσουν μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/freno-apo-ntragki-ochi-viastiki-exodo-stis-agores-ston-pago-to-qe