14 Ιουλίου 2017

Ο "ΦΙΛΟΣ" ΜΑΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ! Συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για το κόστος των πυραύλων S-400

Ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά Ρωσικών πυραύλων S-400 βρίσκεται η Τουρκία αψηφώντας τις αμερικανικές πιέσεις.

Η Άγκυρα συμφώνησε να καταβάλει τρία δισεκατομμύρια δολάρια για τέσσερις συστοιχίες πυραύλων, όπως αποκάλυψε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στους Financial Times. Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία έκλεισε στα 2,5 δισ δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει η Άγκυρα ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, υπό τον όρο δύο από τις συστοιχίες να κατασκευαστούν ή να συναρμολογηθούν στην Τουρκία στο πλαίσιο μεταφοράς τεχνογνωσίας.

«Για την Τουρκία, το κλειδί κάθε συμφωνίας είναι η απόκτηση του know how και η μεταφορά τεχνολογίας. Το να επιτραπεί στην Τουρκία δύο αμυντικοί πύραυλοι S-400 να αναπτυχθούν στο έδαφός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό», υποστήριξε αξιωματούχος υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι προκαταρκτική.



Εφόσον ολοκληρωθεί θα είναι το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι της δυσαρέσκειας της Τουρκίας προς τη Δύση, κυρίως λόγω της στάσης της Ε.Ε., απέναντι σε Τούρκους αξιωματούχους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, και της άρνησης των ΗΠΑ να εκδώσουντον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.



Ένας πρόσθετος λόγος της δυσαρέσκειας της Τουρκίας προς την Ουάσιγκτον είναι και η υποστήριξη της τελευταίας προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας, που μετέχουν στην πολιορκία της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Από την ρωσοτουρκική προσέγγιση τον Αύγουστο του 2016 και μετά Μόσχα και Άγκυρα διαβουλεύονται τη διμερή συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει πουλήσει S-400 στην Κίνα και την Ινδία και η Τουρκία θα είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα προμηθευτεί τέτοιες συστοιχίες.

Τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ που έχουν αναπτυχθεί στη γείτονα δεν επιτρέπεται να στοχεύουν προς την Αρμενία ή κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του αρχηγού της αεροπορίας, πτέραρχου Ντέιβιντ Γκόλντφαϊν, συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με Τούρκους ομολόγους τους για να πιέσουν την Άγκυρα να μην αγοράσει τους S-400 και να διασφαλίσουν τη δέσμευση της Τουρκίας να προμηθευτεί 100 μαχητικά F35A από αμερικανικές βιομηχανίες.