17 Ιουλίου 2017

Συνεχίζεται η γεώτρηση στην Κύπρο, παρά τις τουρκικές προκλήσεις -Σήμερα οι ανακοινώσεις της Total

Αργά σήμερα είναι πιθανόν η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας να προβούν σε ανακοίνωση για την εργασία του γεωτρύπανου στο οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του το πρωί ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες της κυπριακής ΑΟΖ, στο κοίτασμα «Ονησιφόρος», για να προσθέσει πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Ξεκίνησε την κάθοδο το τρυπάνι

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών. Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ - Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Το τρυπάνι έχει ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι σήμερα θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μήνυμα στην Άγκυρα: Στην Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Η κ. Παρλί θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που έχουν καταπλεύσει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής τους στον Λίβανο. Πάντως, εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός της επίσκεψης τον δεδομένο χρόνο, καθώς το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της Total στις έρευνες στο οικόπεδο «11» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, αλλά και όλες οι δυνάμεις της περιοχής, όπως και η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι είναι συνέχεια των αιγυπτιακών ευρημάτων.

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, «το Παρίσι και η Ουάσιγκτον έπραξαν όσα υποσχέθηκαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η στήριξη είναι απόλυτη από τις δύο χώρες, που «πρωτίστως προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ανατολική Μεσόγειο και στην παρούσα συγκυρία συμπίπτουν με αυτά της Κύπρου».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου, ο κ. Αναστασιάδης «έφυγε ικανοποιημένος και ήσυχος». Συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και το διοικητικό συμβούλιο της EXXON MOBIL. Η εταιρεία θα αρχίσει έρευνες το 2018 στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Επιτυχής πρωτοβουλία Ελλάδας-Κύπρου για προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

Η προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών ήταν το θέμα της συνόδου της ομάδας PCEI (Protection of Critical Energy Infrastructure), που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Άμυνας συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η χαρτογράφηση των βασικών απειλών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η αναγνώριση των ελλείψεων και ο προσδιορισμός των βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των υποδομών και η ενεργειακή τους αυτονομία.

Η εργασία αυτή θα αποτελέσει βάση της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει τα υπουργεία Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικής της ΕΕ για την ενίσχυση της προστασίας των κρισίμων ενεργειακών υποδομών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Πέραν του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην ομάδα εμπειρογνωμόνων συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.