10 Αυγούστου 2017

Στον «αέρα» η επένδυση για τον χρυσό

Κλιμακώνεται η σύγκρουση της κυβέρνησης και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για την επένδυση στη Χαλκιδική, που οδηγείται σε νέες περιπέτειες μετά την απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη να ξεκινήσει τη διαδικασία της διαιτησίας την περασμένη εβδομάδα.


Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η «Ελληνικός Χρυσός» και η Eldorado Gold αντέδρασαν αναβάλλοντας, όπως ανακοίνωσαν χθες, «μέχρι νεωτέρας» τα εγκαίνια στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται στον αέρα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η απόφαση αναβολής των εγκαινίων ερμηνεύεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση για την τύχη της συνολικής κεφαλαιουχικής επένδυσης που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Eldorado στην Ελλάδα, το ύψος της οποίας ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Αν και από την πλευρά της εταιρείας σημειώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για αποχώρηση από την Ελλάδα, ο όλος χειρισμός από την κυβέρνηση παραπέμπει, όπως υπογραμμίζουν, «σε επιχειρηματική ομηρία, που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η αναβολή των εγκαινίων κρίθηκε, όπως σημειώνουν, αναγκαία, αφού μονάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η άδεια, δεν έχει κανένα νόημα να εγκαινιάζεται.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ανησυχούν για την τύχη των 2.400 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία και με χθεσινή ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.