14 Αυγούστου 2017

Μεγάλη πτώση των μεταναστευτικών ροών, με ξαφνική στροφή προς την Ισπανία

Στις 127.100, μειωμένες κατά περίπου 66% σε σχέση με πέρυσι, ανήλθαν οι παράνομες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια το πρώτο επτάμηνο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, τα οποία καταδεικνύουν επίσης μερική μετατόπιση των ροών προς την Ισπανία, αντί για την Ιταλία και την Ελλάδα.


Τον Ιούλιο, οι παράτυπες αφίξεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 2.300, μειωμένες κατά ένα- τέταρτο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά το πρώτο επτάμηνο έχουν καταγραφεί 15.750 παράνομες αφίξεις, 90% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στην Ιταλία, τον Ιούλιο οι παράτυπες είσοδοι μειώθηκαν κατά 57% σε σχέση με τον Ιούνιο, ανακόπτοντας την ανησυχητικά αυξητική τάση των προηγούμενων μηνών. Οι είσοδοι έπεσαν στις 10.160, που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2014, δηλαδή από τις απαρχές της προσφυγικής κρίσης.

Οι αφίξεις στην Ιταλία το πρώτο επτάμηνο υπολογίζονται σε σχεδόν 94.000, περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά τους παλαιότερους φόβους ότι η γείτονα χώρα θα αντιμετωπίσει έτος με ιστορικές ροές προσφύγων και μεταναστών.

Αντίθετη ωστόσο είναι η εικόνα στην Ισπανία, η οποία, σύμφωνα με τη Frontex, υφίσταται την μεγαλύτερη πίεση από το 2009.

Τον Ιούλιο η αποκαλούμενη «οδός» της Δυτικής Μεσογείου είδε 2.300 παράτυπες εισόδους, όσες δηλαδή καταγράφηκαν και στην Ελλάδα. Το πρώτο επτάμηνο οι αφίξεις σε αυτή τη ζώνη ήταν 11.000, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο του 2016.

Κύριες αιτίες πίσω από την αύξηση των ροών προς την Ισπανία εκτιμάται πως είναι η ένταση σε χώρες της βόρειας Αφρικής και η διάλυση πρόχειρων καταυλισμών σε Μαρόκο, Αλγερία – η οποία έσπρωξε ανθρώπους προς άλλες περιοχές.

Η Ιταλία αντίθετα ευνοήθηκε από συμπλοκής κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή Σαμπράταχ, που λειτουργεί ως βάση διακινητών, αλλά και στην αυξημένη δράση της λιβυκής Ακτοφυλακής ανοιχτά των ακτών.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/353149/megali-ptosi-ton-metanasteutikon-roon-me-xafniki-strofi-pros-tin-ispania