10 Αυγούστου 2017

ΗΠΑ: Βιτρίνα μεγαλεμπόρου ναρκωτικών πρώην αρχηγός της Μπάρτσα

Κυρώσεις σε βάρος του αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Μεξικού και πρώην αστέρα της Μπαρτσελόνα, Ράφαελ Μάρκεθ, επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τον ότι δρα ως βιτρίνα για τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών Φλόρες Χερνάντεθ.


Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Μάρκεθ, που έχει εκπροσωπήσει το Μεξικό σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, έχει «χρόνιες σχέσεις» με τον Φλόρες Χερνάντεθ. Έχει καλύψει τις δραστηριότητές του και έχει δηλώσει ως δικά του διάφορα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο δίκτυο του εμπόρου κοκαΐνης.

Πρόκειται για τον πρώτο μεξικανό αθλητή που υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ για διασυνδέσεις με λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Όποια περιουσιακά στοιχεία έχει στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ «παγώνουν», και παράλληλα απαγορεύεται να έχει συναλλαγές με αμερικανικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, χάνει την αμερικανική βίζα που έχει, και συνεπώς δεν θα μπορεί να επισκέπτεται τις ΗΠΑ για ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλες υποχρεώσεις.

Οι αμερικανικές Αρχές εντόπισαν εννέα φορείς, οργανώσεις και εταιρείες που συνδέονται τόσο με τον ποδοσφαιριστή όσο και με τον μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Ανάμεσά τους βρίσκονται η φιλανθρωπική οργάνωση «Futbol y Corazon» (Ποδόσφαιρο και Καρδιά) και η «Σχολή Ποδοσφαίρου Ράφαελ Μάρκεθ».

Πέραν του Μάρκεθ, η Ουάσιγκτον επέβαλε ποινές σε 21 ακόμα άτομα και 43 νομικά πρόσωπα. Μία ακόμα διασημότητα που βρίσκεται στη λίστα είναι ο τραγουδιστής Χούλιο Σέζαρ Άλβαρες.

Ο μεγαλέμπορος Φλόρες Χερνάντεθ πιστεύεται ότι διατηρεί σχέσεις με τα καρτέλ Σιναλόα και Νέα Γενιά Γιαλίσκο, δύο από τις πιο επίφοβες εγκληματικές οργανώσεις στο Μεξικό, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/352898/ipa-vitrina-megaleborou-narkotikon-o-arhigos-tis-ethnikis-tou-mexikou/