12 Αυγούστου 2017

Ο Τραμπ αγνόησε τις εκκλήσεις της Μέρκελ: Είναι καλή φίλη μου, δεν αναφερόταν σε εμένα

Τι κι αν η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε ένα σαφές μήνυμα, ζητώντας να επικρατήσει η ψυχραιμία στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αγνόησε τις εκκλήσεις της.


«Αφήστε την να μιλήσει για τη Γερμανία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Γερμανίας καγκελάριου. «Είναι μία πολύ καλή φίλη μου. Ισως αναφερόταν στη Γερμανία, σίγουρα δεν αναφερόταν στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Την Παρασκευή, η Μέρκελ καταδίκασε την κλιμάκωση της ρητορικής ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει πως η σύγκρουση αυτή δεν πρέπει να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.

«Μία λεκτική κλιμάκωση είναι η λάθος απάντηση», είπε μεταξύ άλλων η καγκελάριος και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης. Τα λεγόμενά της της ερμηνεύθηκαν και ως ένα μήνυμα προς τον Τραμπ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες απαντά με «πολεμικές» δηλώσεις στις προκλήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε όποιον κι αν απευθυνόταν η Μέρκελ, ήταν σαφές ότι ο Τραμπ αγνόησε τις εκκλήσεις για ψυχραιμία, τόσο από το Βερολίνο, όσο και από τη Μόσχα. Μετά τις σχετικές δηλώσεις των Μέρκελ και Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός επανήλθε, προειδοποιώντας τη Βόρεια Κορέα ότι θα το μετανιώσει αν συνεχίσει να απειλεί κι αν επιτεθεί σε αμερικανικό έδαφος ή σε σύμμαχο των ΗΠΑ.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr