11 Αυγούστου 2017

ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ; Τόσκας για Κύθηρα: Αντί να μας λένε «ευχαριστώ», μας κάνουν κριτική

Διαθέσαμε όλα τα μέσα, είπε ο υπουργός και κατήγγειλε επικοινωνιακή εκμετάλλευση των πυρκαγιών

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM. Μεταξύ άλλων, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση της φωτιάς στα Κύθηρα, που κατέκαψε περί τα 23.500 στρέμματα γης και μαινόταν επί τέσσερις μέρες, ο κ. Τόσκας υποστήριξε: «Υπήρξαν και κάποιες μεγαλύτερες πυρκαγιές, υπήρξε και κάποια επικοινωνιακή εκμετάλλευση, υπήρξε και μία μοναδική περίπτωση, στα δύο χρόνια που είμαι στο υπουργείο, που, αντί για ευχαριστώ που διαθέσαμε όλα τα μέσα, υπήρξε κριτική».

Ακόμη, ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «κάθε μέρα ξεσπούν πολλές πυρκαγιές και η προσπάθεια αυτής της περιόδου είναι να κατασβεστούν με την έναρξή τους, γι' αυτό χρησιμοποιούνται φέτος τα μικρά αεροσκάφη πετζετέλ, που ήταν ξεχασμένα για πάρα πολλά χρόνια και συντηρήθηκαν, αλλά και οι επίγειες δυνάμεις».

«Αυτά είναι τα μέσα που έχουμε -τα αεροπλάνα του 1973 και αυτά τα νεότερα καναντέρ του 2000, που ενεργούν τώρα στην Αλβανία- με αυτά κάνουμε ό,τι μπορούμε» είπε ο κ. Τόσκας, παρατηρώντας ότι «τα χρόνια που έπρεπε να ανανεωθεί αυτός ο στόλος και που περίσσευαν τα χρήματα δεν έγινε απολύτως τίποτα, ούτε οργανωτικά καν ούτε οι δομές δεν άλλαξαν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα καινούρια κλιματολογικά δεδομένα».

«Έχουμε καταφύγει στην αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται, ένας μεγάλος αριθμός και ελικοπτέρων σινούκ έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φυσικά με την βοήθεια του ΥΠΕΘΑ και των ενόπλων δυνάμεων, γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα στις δασικές πυρκαγιές» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «προσανατολιζόμαστε τα επόμενα χρόνια σε ευρύτερη χρησιμοποίηση μέσων και στρατιωτικών και άλλων, γιατί και τα καναντέρ έχουν γεράσει και οι πυρκαγιές έχουν διαφοροποιηθεί».

Ο ίδιος εξέφρασε προβληματισμό για «τους δύο εμπρησμούς μέσα σε δύο μέρες στο Άλσος Βεΐκου και άλλον έναν στην Καισαριανή, στους πιο δασωμένους αστικούς ιστούς της Αθήνας». «Κάποιες φωτιές με προβληματίζουν πολύ, μήπως δεν είναι τόσο αθώες και κάποιοι έχουν άλλα στο μυαλό τους. Έχουμε χρησιμοποιήσει αυτές τις μέρες, που είναι και οι άνεμοι έντονοι, την αστυνομία, την ασφάλεια, ακόμη και την αντιτρομοκρατική, για να αποτρέψουμε κάποιους, που έχουν άλλα στο μυαλό τους» είπε, ενώ γνωστοποίησε ότι σε εξέλιξη και στο στάδιο της επεξεργασίας στοιχείων βρίσκεται η διερεύνηση περιπτώσεων εμπρησμών.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/toskas-gia-kithira-anti-na-mas-lene-efcharisto-mas-kanoun-kritiki