14 Αυγούστου 2017

Κοινοτάρχης Καπανδριτίου: Ενώ έχουν πέσει οι άνεμοι δεν γίνονται συνεχείς ρίψεις-Αρσιά τα διαστήματα κατάσβεσης

Τρία πύρινα μέτωπα μαίνονται αυτή στιγμή στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι. Πρόκειται για φωτιές σε Τριάδες και Μετόχι και μια αναζωπύρωση στη θέση Κακόσι την οποία ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης. Η πυροσβεστική δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς όπως ανέφερε στον σταθμό μας ο αντιοπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου «αν δεν κατορθώσουμε να κρατήσουμε τη φωτιά η νύχτα προβλέπεται δύσκολη χωρίς εναέρια μέσα. Ελπίζω, τόνισε, να μην έχουμε αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για αναζωπύρωση σε δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι σε μια ακτίνα περίπου επτά χιλιομέτρων, έκανε νωρίτερα λόγο στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης. Όπως ανέφερε έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή. «Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο» εξήγησε.

Μιλώντας νωρίτερα στον σταθμό μας, ο κ. Ντάσης εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας ότι ενώ έχουν πέσει οι άνεμοι δεν γίνονται συνεχείς ρίψεις, κάνοντας λόγο για αραιά διαστήματα κατάσβεσης.

«Σαφώς και τα εναέρια δεν κάνουν διαλείμματα, αλλά χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα που μπορούν να επιχειρούν πρέπει να γυρίζουν να γίνεται σύντομος τεχνικός έλεγχος και ανεφοδιασμός» διευκρίνισε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη.

«Σε Βαρνάβα και Γραμματικό έχει σχεδόν ελεγχθεί η φωτιά» δήλωσε πάντως στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής. «Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σπίτια, αλλά καίγεται το δάσος» πρόσθεσε ο κ. Φιλίππου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ότι «έχουμε δει και καλύτερο συντονισμό».

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν – μέχρι τη δύση του ηλίου – εκ περιτροπής για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Σε κάθε περίπτωση, πυροσβέστες εκτιμούν ότι και η σημερινή νύχτα θα είναι δύσκολη και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι νύχτα επιφυλακής.




Σύσκεψη αυτή την ώρα των συναρμοδίων υπουργών προστασίας του πολίτη και εσωτερικών, Νίκου Τόσκα και Πάνου Σκουρλέτη με τον αρχηγό της πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/353120/se-pliri-exelixi-i-purini-lailapa-ston-varnava-ekkenothikan-kataskinoseis-11/