07 Αυγούστου 2017

Η υποψηφιότητα Καμίνη, ή πού πας ξυπόλητος στ΄αγκάθια;

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι πολύ λογικό ο δήμαρχος Αθηναίων—και μάλιστα δύο φορές εκλεγμένος—να θέλει να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Επέλεξε τον σωστό δρόμο γι΄αυτόν τον σκοπό; Νομίζω πως ναι, γιατί δεν υπάρχει άλλος, πλην της δημιουργίας ακόμα ενός κεντροαριστερού κόμματος. Τώρα διεκδικεί έτοιμο το μαγαζί. Μικρό μεν, αλλά υφίσταται. Έτσι, η απόφαση του να συνδιεκδικήσει την αρχηγία στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν μέσα στην λογική των πραγμάτων.


Το ζητούμενο για τον Δήμαρχο είναι αν ήρθε για να μείνει ή αν ήρθε για να φύγει. Γιατί στην προσπάθεια του αυτή θα βρεθεί μπροστά σε δυσκολίες, που εκ πρώτης όψεως, φαίνονται αξεπέραστες. Πιο συγκεκριμένα:

1.Το ΠΑΣΟΚ –γιατί περί αυτού πρόκειται—είναι αυτή την στιγμή ένα φθίνον κόμμα μηχανισμών. Δηλαδή καθετοποιημένων, κλειστών συστημάτων εσωκομματικής εξουσίας, που θέλουν να επηρεάζουν τις αποφάσεις. Και όσο πιο μικρό είναι ένα κόμμα, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς αυτών των μηχανισμών.

2. Πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΣΟΚ είναι ο Γ.Α.Παπανδρέου. Είναι ο γιος του ιδρυτή του κινήματος. Πορφυρογέννητος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν και διέσπασε το κόμμα του, έλαβε 155.000 ψήφους, παρ΄όλο το πολωτικό κλίμα. Αυτό, με πολύ απλά λόγια, σημαίνει πως ο Γ.Α.Παπανδρέου έχει την δυνατότητα να εκλέξει αρχηγό της ΔΗ.ΣΥ. όποιον επιθυμεί. Ακόμα και τον κηπουρό του. Οι μισοί από τους 155.000 να προσέλθουν στις εσωκομματικές εκλογές, το παιχνίδι τελείωσε πριν αρχίσει.

3. Φαίνεται πως ο Γ.Α.Παπανδρέου τα έχει συμφωνήσει με την Φ. Γεννηματά, πριν επιτραπεί η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στην ΔΗ.ΣΥ. Μάλλον, αυτή η υποστήριξη ήταν και o όρος της ένταξης. Επειδή και η Φ.Γεννηματά έχει κτίσει τον δικό της μηχανισμό, με στελέχη του «βαθέος ΠΑΣΟΚ», είναι το λογικό φαβορί σε αυτόν τον αγώνα.

4.Ο Γ. Καμίνης είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει την δική του πολιτική πλατφόρμα. Τις πολιτικές θέσεις του, την άποψη του για τις συμμαχίες, τι πιστεύει για τον φορέα της σοσιαλδημοκρατίας. Εννοείται, πως θα πρέπει να προτείνει κάτι εντελώς διαφορετικό από τις γνωστές προτάσεις και τις αντιλήψεις της Φ. Γεννηματά. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η υποψηφιότητα του.

5. Φαίνεται πως ο κύριος πόλος υποστήριξης του είναι το Σημιτικό-εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν αρκεί για να εξέλθει νικητής από την μάχη. Θα πρέπει με τον λόγο του να εμπνεύσει τον κόσμο αυτού του χώρου να προσέλθει να συμμετάσχει μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

6. Μπορεί να ποντάρει σε βοήθειες του Β. Βενιζέλου, της Α. Διαμαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη και του Στ. Θεοδωράκη; Η λογική ανάλυση της κατάστασης αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, γιατί και το σχήμα των τεσσάρων, αν τελικά συγκροτηθεί, και ο Καμίνης, έχουν την ίδια δεξαμενή ψήφων. Προφανώς, οι τέσσερις θα περιμένουν την ήττα του Καμίνη, ώστε οι απογοητευμένοι φίλοι του να μετακινηθούν μαζικά προς την κίνηση τους. Με απλά λόγια η υποψηφιότητα Καμίνη, κλείνει τον δρόμο στην συμμετοχή των τεσσάρων στις διαδικασίες της ΔΗ.ΣΥ.

Βέβαια, η ομορφιά της ζωής είναι τα απρόοπτα της, οι εκπλήξεις της, οι ανατροπές της. Πολλές αναλύσεις και σενάρια ανετράπησαν από απρόβλεπτους παράγοντες. Πάντως αυτήν στιγμή Ο Γ. Καμίνης αποπειράται να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ξυπόλητος. Είτε θα τα βγάλει πέρα γιατί θα φανεί ικανός είτε γιατί κάποιος θα του δώσει, στην πορεία, ένα γερό ζευγάρι παπούτσια.