14 Αυγούστου 2017

Οι εμπρηστές στο σκοτεινό μυαλό του κ. Τόσκα

Του Βασίλη Γεώργα

Το πρώτο πράγμα που βρήκαν να πουν από την κυβέρνηση ενόσω ακόμη η πυρκαγιά κατέκαιγε ακόμη τον Κάλαμο, ήταν ότι υποψιάζονται οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων  (ΑΠΕ) μετέδωσε χθες το απόγευμα αυτή την πολύ σημαντική πληροφορία σαν να προσπαθούσε να τιθασεύσει μια άλλη πυρκαγιά, αυτή των καταγγελιών για έλλειψη συντονισμού από τον κρατικό μηχανισμό. Έφτασε 11 το βράδυ με συνεχείς αναζωπυρώσεις μέχρι η Περιφέρεια Αττικής να ζητήσει να κηρυχθεί ο Ωρωπός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Περιμένουμε σήμερα ο κ. Τόσκας και οι σύμβουλοί του από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσουν περισσότερα στοιχεία για όσα διοχετεύουν περί οργανωμένου σχεδίου να καεί η Ελλάδα τον δεκαπενταύγουστο, αλλά και να εξηγήσουν στους κατοίκους του Ωρωπού γιατί κάηκαν τουλάχιστον 20 σπίτι, καταστράφηκαν περιουσίες και κινδύνευσαν οι κατασκηνώσεις.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει μια τόσο σημαντική καταγγελία για κακόβουλες ενέργειες. Ενδεχομένως να είναι πράγματι έτσι.

Από τη στιγμή, όμως, που είναι σε γνώση του υπουργού μια τόσο σοβαρή υποψία, έχει περισσότερους λόγους να θέσει σε κόκκινο συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη και το σχέδιο εμπρησμών να βρίσκεται μόνο στο μυαλό του κ. Τόσκα, οι προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για τους σφοδρούς ανέμους ήταν αρκετές ώστε να προετοιμαστεί και να κινητοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφή.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών  στα Κύθηρα, τη Ζάκυνθο και στην Αττική τα τελευταία 24ωρα μας έδειξαν το εντελώς αντίθετο. Ο μηχανισμός σε όλες τις περιπτώσεις είτε υπο-εκτίμησε την κατάσταση είτε καθυστέρησε να κινητοποιηθεί.. Υπήρχαν ήδη πολλές καταστροφές, είχαμε πάρει το μάθημά μας και αντί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να οργανωθεί, άφησε τα πάντα στην τύχη τους.

Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα άργησαν σε όλες τις περιπτώσεις να επέμβουν, και όταν κατέφτασαν δεν μπορούσαν πια να ελέγξουν σε κανέναν μέτωπο την κατάσταση. Ακόμη χειρότερο είναι πως διαπιστώθηκε σε όλες τις πυρκαγιές έλλειψη συντονισμού τόσο με τις εναέριες όσο και με τις επίγειες δυνάμεις.

Όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και αν κατέβαλλαν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, δεν μπόρεσαν να τιθασεύσουν τα μέτωπα στις πρώτες κρίσιμες ώρες όταν επικρατούσε πλήρης ασυνεννοησία και από αέρος δεν υπήρχε καμία βοήθεια επειδή κάποιοι υπεύθυνοι πίστεψαν ότι η χαράδρα θα εγκλώβιζε τη φωτιά.

Οι υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών περνούν εκ των πραγμάτων σε δεύτερη μοίρα όταν ζητούμενο είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να μην καούν περιουσίες. Όταν όμως επαναλαμβάνονται οι καταγγελίες των κατοίκων και των δημοτικών αρχών για απουσία συντονισμού και ολιγωρία, το λάθος παύει να είναι λάθος.

Οι δημοτικές αρχές και στα Κύθηρα, και στη Ζάκυνθο και στον Κάλαμο είχαν κάνει τη δουλειά τους για να είναι προετοιμασμένοι να παλέψουν με τη φωτιά. Είχαν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες και δρόμους, είχαν βρει μέσα αντιμετώπισης. Αυτό που τους πρόδωσε ήταν η αδυναμία των υπηρεσιών του κράτους να συντονίσουν τον μηχανισμό.

Αυτή η αδυναμία είναι η πιο επικίνδυνη εστία στην οποία πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος και μετά να προχωρήσουμε σε όλα τα υπόλοιπα.

http://www.liberal.gr/arthro/159009/politiki/2017/oi-empristes-sto-skoteino-mualo-tou-k-toska-.html