02 Αυγούστου 2017

Το διαστημικό σκάφος Cassini παρουσιάζει την «φαντασμαγορική κουρτίνα» του Κρόνου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κρόνου, τις οποίες έλαβε το διαστημικό σκάφος Cassini στις 20 Ιουλίου, στις οποίες απαθανατίστηκε το σέλας του Κρόνου.

Πρόκειται, για φυσικό φωτισμό ο οποίος προέρχεται από τους πόλους του πλανήτη εξαιτίας της ροής φορτισμένων σωματιδίων στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο καταγράφηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini στο Κρόνο και φαίνεται να είναι παρόμοιο με εκείνο που εμφανίζεται στη Γη, αν και η «φαντασμαγορική κουρτίνα» είναι λιγότερο φωτεινή από αυτή του πλανήτη μας.

Τα σωματίδια που σχηματίζουν την «κουρτίνα» περιστρέφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά και σχηματίζουν μια καμπύλη γύρω από τον πλανήτη Κρόνο, ενώ η περιστροφή διαρκεί περίπου 70 λεπτά.

Ως γνωστόν, η αποστολή Cassini-Huygens είναι μια συνεργατική αποστολή της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Το σκάφος εκτοξεύθηκε από τη Γη στις 15 Οκτωβρίου, 1997 και έφτασε στον Τιτάνα του Κρόνου τον Ιανουάριο του 2005. Έκτοτε μελετά τον πλανήτη και τα φεγγάρια του.