02 Αυγούστου 2017

Γεωργίου στους FT: Ενήργησα νόμιμα -Θα έκανα το ίδιο και σήμερα χωρίς δισταγμό

Δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που καταδικάστηκε χθες σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος, φιλοξενούν οι Financial Times.


Μιλώντας στην εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ, ο κ. Γεωργίου, ο οποίος προσφεύγει στο Aνώτατο Δικαστηρίο κατά της ποινής, αναφέρει ότι καταδικάστηκε για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δεν θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)».

Και προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μιας στατιστικής Αρχής».

Στο δημοσίευμα των FT επισημαίνεται ότι ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις πρακτικές των επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο που επωμίζεται την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ και που μιλούν για «καφκική μορφή πολιτικής δίωξης».

Υπογραμμίζεται ακόμη η παρέμβαση της Κομισιόν και σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων του ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2010-2015 και πέραν αυτής» και πρόσθεσε ότι «η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

Κομισιόν: Ο Γεωργίου «έπραξε ορθά»

Για φθοροποιό πόλεμο κάνει λόγο το τηλεοπτικό δίκτυο NTV στην ιστοσελίδα του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το αλλόκοτο της υπόθεσης.

«Ο Γεωργίου αθωώθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν από την κατηγορία της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων, αυτήν τη φορά όμως καταδικάστηκε όχι γι' αυτήν την κατηγορία αλλά για παράβαση καθήκοντος, επειδή απέστειλε τα στοιχεία χωρίς να ενημερώσει πρώτα τo ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.  Η Κομισιόν βέβαια επαναλάμβανε συνεχώς ότι τα στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα και τα επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία», αναφέρει συγκεκριμένα.

Στη διαδικτυακή της σελίδα η τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή tagesschau κάνει επίσης αναφορά στην καταδικαστική απόφαση για τον Γεωργίου.

«Τιμωρήθηκε για την ειλικρίνειά του» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, που σημειώνει: «Ο Ανδρέας Γεωργίου από το 2010 έως το 2015, ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, έκανε μόνο αυτό που θεωρούσε ως καθήκον του. Ενημέρωσε τη Eurostat ότι τα δικά του στατιστικά στοιχεία για το ελληνικό χρέος είναι υψηλότερα από όσο θεωρούσαν μέχρι τότε.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί στην Ελλάδα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για να πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Η Κομισιόν δηλώνει ότι ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας έπραξε ορθά (...), αλλά οι Έλληνες δικαστές πιστεύουν ότι έδωσε τα στοιχεία χωρίς προηγούμενη άδεια του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. Άρα ο Γεωργίου είναι θύμα της ειλικρίνειάς του».