06 Αυγούστου 2017

Λουίζα Ορτέγκα: «Δεν αναγνωρίζω την καθαίρεσή μου» ενώ ο φασίστας Μαδούρο λέει «δεν θα αποκλεισθούμε ποτέ από την Mercosur»

Η νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.


Η κα. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η Λουίζα Ορτέγα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου νομοθετικού οργάνου των 545 μελών, επικαλούμενη ισχυρισμούς για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, έλαβαν θέσεις έξω από το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, για την οποία η ανώτατη εισαγγελέας υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.Η νέα Συντακτική Συνέλευση, έχει νομοθετικές υπερεξουσίες.

«Δεν αναγνωρίζω την καθαίρεσή μου»

Ωστόσο, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα αρνείται να αναγνωρίσει την καθαίρεσή της από τη Συντακτική Συνέλευση.

«Δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις αυτές...διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και τον νόμο», δήλωσε ο Λουίσα Ορτέγα, καταγγέλλοντας «πραξικόπημα κατά του Συντάγματος» από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Μαδούρο: Δεν θα αποκλεισθούμε ποτέ από την Mercosur

Λίγες ώρες αφότου οι ΥΠΕΞ της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα αποκλεισθεί «ποτέ» από τη Mercosur.

«Η Βενεζουέλα δεν θα αποκλεισθεί από την Mercosur. Ποτέ. Η ψυχή μας, η καρδιά μας, η ζωή μας είναι Mercosur», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αργεντινής ο Μαδούρο, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι απόπειρες της κυβέρνησης της Βραζιλίας («υποκινητές πραξικοπημάτων») και της κυβέρνησης της Αργεντινής (εξαθλιωμένοι) προορίζεται είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

«Στόχος τους είναι να πάρουν τα πετρελαϊκά αποθέματά μας. Περπατάνε στη μέση του δρόμου γαβγίζοντας εντολές, απειλώντας ηγέτες λες και είναι οι υπηρέτριές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο.