11 Αυγούστου 2017

Wikileaks: Τα e-mails του Μακρόν για Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη

Τι διέρρευσε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Γάλλου προέδρου

Το βράδυ της 20ής Σεπτεµβρίου 2015, την ώρα που στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν για τη νίκη τους στις εκλογές, πολλά χιλιόµετρα µακριά, ο Εµανουέλ Μακρόν δεχόταν στo ηλεκτρονικό του ταχυδροµείο µία ανάλυση για το αποτέλεσµα στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύεται από τα 21.075 e-mails της προεκλογικής του καµπάνιας τα οποία διέρρευσαν στο WikiLeaks.

Η ενηµέρωση αυτή του 2015 φαίνεται ότι χάραξε εν πολλοίς την πολιτική του Γάλλου πολιτικού απέναντι στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα σήµερα που ο Εµανουέλ Μακρόν είναι ένοικος του Εlysée. Παρ’ όλο που το Μέγαρο Μαξίµου παρουσιάζει την προσέγγιση Αθήνας Παρισίων, σε θέµατα όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, ως µεγάλη επιτυχία, αποδεικνύεται ότι αυτό είναι περισσότερο µια επιλογή του Εµανουέλ Μακρόν εδώ και τρία χρόνια, παρά ένα ελληνικό επίτευγµα.

Στο ενηµερωτικό σηµείωµα που έλαβε ο Εµανουέλ Μακρόν, o τότε σύµβουλός του για κοινοβουλευτικά θέµατα και συνεργάτης του σήµερα στη γαλλική Προεδρία, Stéphane Séjourné, του έκανε µια σύντοµη ανάλυση του αποτελέσµατος των ελληνικών εκλογών. Στη σύντοµη αναφορά του Γάλλου, όπου αναφερόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφεραν να κερδίσουν και τη Νέα ∆ηµοκρατία του Β. Μεϊµαράκη αλλά και όσους είχαν φύγει από το κόµµα, µε ειδική µνεία στον Γιάνη Βαρουφάκη, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αποκαλεί τους ΑΝ.ΕΛ. «αυτονοµιστές», σχολιάζοντας ότι, όπως όλα δείχνουν, θα συνεργαστεί µαζί τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο χαρακτηρισµός «souverainistes», για τους ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ειρωνική αναφορά και φανερώνει την εκτίµηση του επιτελείου του Γάλλου προέδρου για το κόµµα του Π. Καµµένου.

Τελειώνοντας το σηµείωµά του, ο σύµβουλος του Γάλλου προέδρου πρότεινε τρία συγκεκριµένα βήµατα για την Ελλάδα. Να διατυπώσει γρήγορα σαφή λόγο για τη χώρα µας, να µη σταµατήσει να ζητεί την εφαρµογή του προγράµµατος και, τρίτο και σηµαντικότερο, να ανοίξει το θέµα του χρέους. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, µετά το τέλος του πρόσφατου Eurogroup, απευθυνόµενος στον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο θέµα είπε χαρακτηριστικά: «∆εν τελειώσαµε ακόµη, αλλά άνοιξε ο δρόµος».

Το ενηµερωτικό σηµείωµα τελείωνε µε µία ακόµα πρόταση προς τον Εµανουέλ Μακρόν, η οποία προέβλεπε ένα σύντοµο ταξίδι στην Αθήνα τον Νοέµβριο του 2015 για να προωθήσει τους τρεις παραπάνω σχεδιασµούς. Το ταξίδι αυτό τελικά δεν έγινε ποτέ, αλλά οι σχεδιασµοί προωθήθηκαν.

Θέµατα τα οποία αφορούν την Ελλάδα παρακολουθεί επί σειράν ετών ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εµανουέλ Μακρόν, όπως προκύπτει από τα 21.075 e-mails της προεκλογικής του καµπάνιας τα οποία διέρρευσαν στο WikiLeaks και αφορούν το χρονικό διάστηµα από τις 20 Μαρτίου 2009 έως και τις 24 Απριλίου 2017. Παρ’ όλο που τον Σεπτέµβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του αναφέρονται ως «αξιόπιστος συνοµιλητής», η γνώµη του Γάλλου προέδρου για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν είναι και η καλύτερη.



Με αφορµή δηλώσεις του στη Μασσαλία το 2015, στις οποίες παραλλήλιζε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ως τα δύο άκρα που τέµνονται, στο παρασκήνιο όλοι οι συνεργάτες του παρακολουθούσαν τα κοινωνικά δίκτυα του τότε υπουργού για να δουν µε ποιον τρόπο θα συµπεριφερθούν οι χρήστες. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν τότε από τα κόµµατα της γαλλικής Αριστεράς ανάγκασαν το επιτελείο του να ασχοληθεί επισταµένως µε το πώς θα «µαζευτεί» η συγκεκριµένη αναφορά, αλλά και πώς θα προβληθεί ότι δεν ταύτισε το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα µε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Adults in the room», το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δηµοσιότητας για τις αποκαλύψεις του αναφορικά µε το 2015, αφιερώνει µεγάλα κοµµάτια στον τότε οµόλογό του Εµανουέλ Μακρόν, γράφοντας για τακτική επικοινωνία ανάµεσά τους για την επανεκκίνηση των διαπραγµατεύσεων αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών από γαλλικής πλευράς. Από το αρχείο των e-mails του Εµ. Μακρόν προκύπτει το εξής πρωτότυπο. Στην αναζήτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη εµφανίζονται 28 αποτελέσµατα, την ώρα που για τον Αλ. Τσίπρα µόλις 26, κάτι που προκαλεί µεγάλη εντύπωση, από τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός. Την ίδια στιγµή για τον νυν υπουργό Οικονοµικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν υπάρχει καµία απολύτως αναφορά, παρ’ όλο που ο Γάλλος παρέµεινε υπουργός µέχρι την παραίτησή του στις 30 Αυγούστου 2016.



Ο Εµανουέλ Μακρόν εκτός από τις συναντήσεις που είχε το 2015 στο πλαίσιο των επίσηµων επαφών, ενηµερώνεται συχνά αναφορικά µε τη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Οικονοµικών και του κόµµατος που έχει ιδρύσει, το οποίο έχει δραστηριότητα και στη Γαλλία.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/wikileaks-ta-e-mails-tou-makron-gia-tsipra-siriza-ke-varoufaki