19 Οκτωβρίου 2017

Η ΕΡΤ μαζεύει τα χαράτσια αλλά… κάνει μόνο προπαγάνδα!

Διανύουμε τους πρώτους μήνες της καινούργιας σεζόν και στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής φαίνεται ότι προσπαθούν να βάλουν τάξη σε κάποια πράγματα, ενώ για κάποια άλλα η κατάσταση παραμένει… ως έχει εδώ και χρόνια!


Είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 να «χτιστεί» με ενημερωτικές εκπομπές, θέλοντας το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης να κερδίσει κυρίως σε αυτόν τον τομέα. Το αν το καταφέρουν ή όχι… το αν οι επιλογές είναι σωστές ή όχι… θα αποδειχτεί εν καιρώ και κυρίως μέσα από τις μετρήσεις τηλεθέασης, όπου αποτυπώνεται καθημερινά η ψήφος των τηλεθεατών.

Ωστόσο είναι εμφανής και η προσπάθεια που ΔΕΝ γίνεται στον ψυχαγωγικό κυρίως τομέα της δημόσιας τηλεόρασης και κυρίως σε ό,τι αφορά την παραγωγή ελληνικών σειρών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι εδώ και μήνες που το MEGA έχει σταματήσει να εκπέμπει live πρόγραμμα παραμένει ανταγωνιστικό και συνεχίζει να διεκδικεί μερίδιο της αγοράς κυρίως λόγω των ελληνικών σειρών του που προβάλλονται για πολλοστή φορά. Εντούτοις, αν και το παράδειγμα του MEGA είναι ενδεικτικό αποδεικνύοντας την επιθυμία μεγάλου μέρους του τηλεοπτικού κοινού για ελληνικές σειρές, η διοίκηση… ή πιο σωστά οι διοικήσεις της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη τους στην παραγωγή της εγχώριας μυθοπλασίας.

Και λέω επιδεικτικά γιατί η δημόσια τηλεόραση διαθέτει χρήματα στο «ταμείο» της τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στην αγορά της εγχώριας μυθοπλασίας, αλλά να αυξήσουν και το «ταμείο» της τηλεθέασής της.

Η ΕΡΤ λοιπόν τα μαζεύει από τους πολίτες μέσα από το ανταποδοτικό τέλος, το χαράτσι που πληρώνουμε όλοι μας, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ψυχαγωγία. Εύλογα λοιπόν μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι ίσως να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι στόχος των διοικούντων είναι μόνο η ενημέρωση… όπως την θέλουν και όχι η ψυχαγωγία όπως θα έπρεπε να προσφέρεται από δημόσια τηλεόραση!

Τέλος αξίζει να αναφέρω ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου στα συρτάρια στελεχών της ΕΡΤ υπάρχουν προτάσεις από δημιουργούς και εταιρείες παραγωγής για σειρές που όχι μόνο συνάδουν με τον απαιτούμενο ρόλο και ύφος δημόσιας τηλεόρασης, αλλά θα κέρδιζαν και τους τηλεθεατές. Βέβαια από αυτές δεν θα υπάρξει πολιτικό όφελος όπως στον τομέα της ενημέρωσης οπότε κρίνεται λογικό που η κρατική τηλεόραση θέλει να λειτουργεί μόνο με συγκεκριμένα… σενάρια κι όχι με αυτά των σειρών μυθοπλασίας…!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΛΑΣ
http://www.newsit.gr/melas-blogposts/ert-ta-mazeyei-alla/2261312