15 Οκτωβρίου 2017

Ο ΕΝΦΙΑλτης συνεχίζεται: Δείτε τι γίνεται για όποιον δεν πλήρωσε την πρώτη δόση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική δυνατότητα στο Taxisnet για την υποβολή διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9.


Όμως, κατά την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τις πραγματοποιήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα χρεωθούν με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ. Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στο Taxisnet.

Tα κυριότερα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση Ε9 και οδηγεί στη βεβαίωση περισσότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί στους ιδιοκτήτες είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Επιφάνεια ακινήτου και κυρίως διάκριση μεταξύ βοηθητικών και κύριων χώρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης αποτελούν «παρακολούθημα» ενός διαμερίσματος, δηλαδή δεν έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου και δεν αποτελούν ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες, δηλώνονται στην ίδια γραμμή με το ακίνητο και φορολογούνται ως βοηθητικοί χώροι.

– Υπόγεια τα οποία έχουν ξεχωριστή πρόσβαση σε δρόμο αποτελούν ξεχωριστές ιδιοκτησίες και δηλώνονται σε ξεχωριστή γραμμή στο Ε9.

– Η παλαιότητα ενός κτίσματος προκύπτει από το έτος κατασκευής του. Το έτος κατασκευής του προκύπτει από το έτος έκδοσης της οικοδομικής του αδείας. Έτσι, δεν αναγράφεται το έτος πρώτης ηλεκτροδότησης αλλά το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας. Στις περιπτώσεις μη ύπαρξης οικοδομικής αδείας χρησιμοποιείται οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναγράφει ημερομηνία δόμησης.

– Λάθη στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος. Στις περιπτώσεις δικαιώματος οίκησης δηλώνεται επικαρπία.

Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος μετά την τροποποιητική δήλωση Ε9 μειώνει τον ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ τότε θα πρέπει να προσκομίσει στην εφορία τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τις τροποποιήσεις που έγιναν στο Ε9. Στις περιπτώσεις μείωσης του ΕΝΦΙΑ έως και 300 ευρώ το νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται αυτόματα.

Οι δόσεις

Τέλη Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου ακινήτων. Τι γίνεται για όποιον δεν πλήρωσε την πρώτη;

Ο φορολογούμενος που δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές. Ή θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση. Αν κάποιος ήταν ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν πλήρωσε τη δόση του ΕΝΦΙΑ, χάνει και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Όσοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση, αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Για τους «οικονομικά εξαντλημένους» πολίτες από τις φορολογικές υποχρεώσεις, υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών. Η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%.