17 Οκτωβρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-ΓΕΛΑΕΙ ΤΟ CNN: Θα θυμηθεί άραγε ο Τραμπ τι έλεγε ο Τσίπρας γι' αυτόν πριν εκλεγεί πρόεδρος;

Τα όχι ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ θυμάται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενόψει τις επικείμενης συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.


«Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καθίσει για συζητήσεις με τον αριστερό Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα βρεθεί τετ-α-τετ με τον άνθρωπο που έναν χρόνο πριν προειδοποιούσε τους πολίτες της χώρας του ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει ένα «κακό» κράμα ιδεών που δεν έχει καμία θέση στη δυτική δημοκρατία», αναφέρει το άρθρο, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο.

«Τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τσίπρας βρίσκει τον εαυτό του μεταξύ του κλαμπ των παγκόσμιων ηγετών που ελπίζουν να "μπαλώσουν" τις προ της εκλογής του επικρίσεις τους για τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος ωστόσο είναι γνωστός για την μνησικακία του και το γεγονός ότι θυμάται την παραμικρή λεπτομέρεια», συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως ο Τραμπ βρίσκει στον Τσίπρα έναν σοσιαλιστή ηγέτη του οποίου η χώρα για πολλά χρόνια έχει βασιστεί στη διεθνή οικονομική υποστήριξη λόγω της ασφυκτικής κρίσης χρέους της χώρας. Κάτι που σίγουρα συμμερίζεται ελάχιστα ο Τραμπ ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι χώρες πρέπει να σηκώνουν μόνες τους το βάρος των υποθέσεών τους.


«Ωστόσο, δεδομένης της όσο και αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, ο Τραμπ βρίσκει στον Τσίπρα έναν πρόθυμο εταίρο αναφορικά με την ασφάλεια, σε μια στιγμή που η περιοχή αντιμετωπίζει βαθιά αστάθεια», υπογραμμίζεται.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι παλιές δηλώσεις Τσίπρα για τον Τραμπ -όπου, ερωτηθείς αν θα ήθελε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ευχηθεί «να μην μας βρει αυτό το κακό»- θα μπορούσαν να αναδυθούν στην επιφάνεια από τους δημοσιογράφους οι οποίοι θα απευθύνουν ερωτήσεις στους δύο ηγέτες στο τέλος της συνάντησής τους.

Τo CNN τονίζει πάντως ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μπαρά Ομπάμα στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει πιο ήπιους τόνους αναφορικά με τον διάδοχο του προσκεκλημένου του.

Τότε είχε πει: «Για να είμαι ειλικρινής, γνωρίζω ελάχιστα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τον έμαθα από τον επιθετικό του τρόπο και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίστηκε μερικές αντισυμβατικές θέσεις κατά την προεκλογική περίοδο».


Όπως υπενθυμίζει πάντως το CNN,  ο ίδιος ο Τραμπ πάντως στο παρελθόν έχει εκφραστεί με ενθουσιασμό για τη χώρα μας: «Αγαπώ τους Έλληνες. Μην ξεχνάτε ότι έρχομαι από τη Νέα Υόρκη. Εκεί βλέπεις μόνο Έλληνες. Είναι παντού».