18 Οκτωβρίου 2017

Αυτοί είναι οι top 10 Ευρωπαίοι του NBA!

Για πρώτη φορά στην ιστορία ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης του NBA είναι Έλληνας! Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος όμως ο “Greek Freak” δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ευρωπαίων παικτών που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο ΝΒΑ έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η φετινή σεζόν να περιλαμβάνει 74 (!) εκπροσώπους από την Ευρώπη, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας.

Οι διεθνείς δείχνουν έτοιμοι να κυριαρχήσουν. Κάποιοι θεωρούνται τα μεγάλα αστέρια της επόμενης ημέρα ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έχουν εξασφαλίσει ήδη θέση στο top 10 των κορυφαίων του ΝΒΑ.

Το τζάμπολ ακόμα μίας συναρπαστικής σεζόν πλησιάζει και το Eurohoops παρουσιάζει τους top 30 Ευρωπαίους παίκτες του “μαγικού κόσμου”. Τα κριτήρια της συγκεκριμένης κατάταξης είναι τα εξής:
Η ατομική ποιότητα του αθλητή
Ο ρόλος του στην ομάδα
Οι εκτιμήσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο
Ο χρόνος συμμετοχής του για τη νέα σεζόν
Η μέχρι στιγμής πορεία του στο ΝΒΑ

Σημείωση: Μερικά από τα ονόματα που ακολουθούν δεν έχουν αγωνιστεί ακόμα στο ΝΒΑ, κάποιοι εξ αυτών είναι παίκτες με συγκεκριμένους ρόλους και 10-15 λεπτά σε καλές ομάδες και κάποιοι άλλοι όπως ο Μπέντερ και ο Παπαγιάννης είναι δευτεροετής που δεν είχαν μία καλή ρούκι σεζόν.

Αυτοί είναι οι εξής: Μάρκο Μπελινέλι, Τιμοφέι Μοζγκόφ, Χουάν Ερνάνγκομεζ, Λάουρι Μαρκάνεν, Κώστας Κουφός, Πολ Ζίπσερ, Νεμάνια Μπιέλιτσα, Τσεντί Οσμάν, Φουρκάν Κορκμάζ, Τζόφρι Λοβέρν, Ντάνιελ Τάις, Ζάζα Πατσούλια, Όμρι Κάσπι, Ντράγκαν Μπέντερ, Τόμας Σατοράνσκι, Θάμπο Σεφολόσα.

Γιόνας Βαλαντσιούνας (Τορόντο Ράπτορς / Λιθουανία)



Έτος Γέννησης: 1992

Ύψος: 213cm (7-0)

Θέση: C

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας συνεχίζει να πετυχαίνει εντυπωσιακούς αριθμούς παρά το γεγονός πως την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε. Με το ‘small ball’ να γίνεται trend στο ΝΒΑ, η αδυναμία του Βαλαντσιούνας να γίνει επικίνδυνος μακριά από το ζωγραφιστό, του έχει κοστίσει λεπτά παραμονής στο παρκέ. Παρ’ όλα αυτά, την περσινή σεζόν, ο 25χρονός σέντερ είχε κατά μέσο όρο, 12 πόντους και 9.5 ριμπάουντ ανά αγώνα σε 25.5 λεπτά συμμετοχής.

Ο Λιθουανός συμμετείχε στο φετινό Ευρωμπάσκετ και ήταν ασταμάτητος, είδικα στην φάση των ομίλων. Η Λιθουανία κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τους “16” εκεί όπου γνώρισε τον αποκλεισμό από την Ελλάδα. Αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο την εξαιρετική παρουσία του Βαλαντσιούνας που μέτρησε κατά μέσο όρο 14.5 πόντους και 12.0 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο προπονητής Ντουέιν Κέισι επαίνεσε τον Βαλαντσιούνας φέτος πολλές φορές τονίζοντας ότι: “Αυτό είναι το καλύτερο πρόσωπο του Γιόνας όσο τον έχω δει να παίζει”


Νίκολα Βούτσεβιτς (Ορλάντο Μάτζικ / Μαυροβούνιο)


Έτος Γέννησης: 1990

Ύψος: 213cm (7-0)

Θέση: C

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια γεμάτη front court στο Ορλάντο, ο Βούτσεβιτς είχε μια καλή σεζόν στους Μάτζικ πέρυσι και θα παραμείνει και φέτος μια απο τις κορυφαίες επιλογές της ομάδας στην θέση “5”. Ο 26χρονός, είδε τους πόντους του να μειώνονται την περσινή σεζόν αφού κατά μέσο όρο είχε 14.6 σε σχέση με τους 18.2 της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016.

Ο Μαυροβούνιος σέντερ, οδήγησε την εθνική του ομάδα μέχρι τα νοκ άουτ του Ευρωμπάσκετ, σε μία διοργάνωση στην οποία μέτρησε 14.5 πόντους και 8.0 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Φέτος, αν το Ορλάντο αποφασίσει να κάνει ένα… restart τότε είναι πολύ πιθανό να τον ανταλλάξει και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Βούτσεβιτς θα είναι ευπρόσδεκτος σε οποιαδήποτε ομάδα του ΝΒΑ.


Ντένις Σρέντερ (Ατλάντα Χοκς / Γερμανία)


Έτος Γέννησης: 1993

Ύψος: 185cm (6-1)

Θέση: G

Ο Σρέντερ προέρχεται από την καλύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ στην οποία μέτρησε κατά μέσο όρο 17.9 πόντους και 6.3 ασίστ με τη φανέλα των Χοκς. Τώρα, η ομάδα του Μαικ Μπουντενχόλζερ είναι σαφώς σε κατάσταση επανεκκίνησης και ο Σρέντερ θα είναι η νούμερο 1 επιλογή. Η Ατλάντα είναι πρόθυμη να επενδύσει στο ταλέντο του και πλέον είναι στο χέρι του να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες.

Ο Γερμανός γκαρντ ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να γίνει ο ηγέτης των Χοκς, καθώς αυτό ακριβώς έκανε για την εθνική του ομάδα στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Ο 24χρονος σημείωσε 23.7 πόντους και 5.6 ασίστ ανα αγώνα στην διοργάνωση και πολλές φορές το παιχνίδι του θύμισε “one-man show” οδηγώντας την Γερμανία στους νοκ-αουτ αγώνες εκεί όπου μαζί με τους συμπαίκτες του… εξαφάνισαν την Γαλλία και προκρίθηκαν στους ‘8’.

Είναι σαφώς ο franchise παίκτης των Χοκς, και αυτό που πρέπει να κάνει είναι να το αποδείξει.


Πάου Γκασόλ (Σαν Αντόνιο Σπερς / Ισπανία)


Έτος Γέννησης: 1980

Ύψος: 213cm (7-0)

Θέση: F/C

Μετά την τριετή επέκταση ($48Μ) του συμβολαίου του με τους Σπερς αυτό το καλοκαίρι, ο Πάου Γκασόλ ετοιμάζεται για την 17η σεζόν του στο ΝΒΑ. Ο δυο φορές πρωταθλητής έπαιξε 64 παιχνίδια για το Σαν Αντόνιο την περσινή αγωνιστική περίοδο και ενώ κατά μέσο όρο έπαιξε για 25.4 λεπτά ανά αγώνα, κατάφερε να σκοράρει 12.4 πόντους και να “κατεβάσει” 7.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Ο ‘Don Pau’, συμμετείχε στο φετινό Ευρωμπάσκετ και έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού προσθέτοντας άλλο ένα μοναδικό επίτευγμα στην λαμπρή καριέρα του.

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς μπορεί να συνεχίσει να μειώνει τα λεπτά του Γκασόλ όσο ο ίδιος μεγαλώνει αλλά ο Ισπανός θα συνεχίσει να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε κάθε ομάδα που δίνει το “παρών” μέχρι και το τέλος της καριέρας του.


Γκόραν Ντράγικτς (Μαϊάμι Χιτ / Σλοβενία)


Έτος Γέννησης: 1986

Ύψος: 191cm (6-3)

Θέση: G

Οι Μαϊάμι Χιτ αποφάσισαν να μην υπογράψουν ξανά τον Ντουέιν Ουέιντ και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ο Γκόραν Ντράγκιτς τον οποίο προόριζαν ως τον βασικό πλέι μέικερ της ομάδας. Ο Σλοβένος δικαίωσε και με το παραπάνω τη συγκεκριμένη απόφαση και πλέον έρχεται από μια από τις καλύτερες σεζόν στην καριέρα του.

Ο 31χρονός μέτρησε 20.3 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ ανά αγώνα, σουτάροντας με το ιδιαίτερα αποτελεσματικό 47.5%. Η ομάδα του τελείωσε την σεζόν με ρεκόρ 30-11 παρά το γεγονός πως ξεκίνησε την σεζόν με 11-30 νίκες κάτι το οποίος της στοίχισε την είσοδο στα πλει-οφ.

Ο Σλοβένος συνέχισε τον ίδιο ρυθμό και στο Ευρωμπάσκετ και οδήγησε την εθνική του ομάδα στον πρώτο της Ευρωπαικό τίτλο. Ο ίδιος είχε ένα φανταστικό τουρνουά με 22.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 5.5 ασσίστ ανά αγώνα. Υπήρξαν στιγμές που έδειξε να “κουβαλάει” τη Σλοβενία μόνος του με αποκορύφωμα τον τελικό κόντρα στην Σερβία εκεί όπου σταμάτησε στους 35 πόντους.

Ο Ντράγκιτς κέρδισε το βραβείο για τον πιο βελτιωμένο παίκτη του ΝΒΑ το 2014, αλλά δεν έχει ονομαστεί All-Star ακόμη κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτή τη χρονιά.


Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ Νάγκετς / Σερβία)


Έτος Γέννησης: 1995

Ύψος: 208cm (6-10)

Θέση: C

Ο Γιόκιτς προέρχεται από μια περιέργη σεζόν στο Ντένβερ. Αρχικά ο προπονητής Μαικ Μαλοόυν ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Γιόκιτς και τον Νούρκιτς μαζί, κάτι που δεν λειτούργησε. Μετά την ανταλλαγή του Νούρκιτς στους Μπλέιζερς ωστόσο ο Σέρβος απελευθερώθηκε με αποτέλεσμα να διατηρήσει κατά μέσο όρο 16.7 πόντους, 9.8 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ και να σημειώσει έξι τριπλ-νταμπλ!

Ο 22χρονος Γιόκιτς, δεν συμμετείχε στο φετινό Ευρωμπάσκετ και κάθισε να δουλέψει τα αδύναμα σημεία του παιχνιδιού του όπως το κορμί του που δεν τον βοηθάει και τον οδηγεί στα πολλά φάουλ.

Ακόμα και έτσι έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πιο ταλαντούχους και ολοκληρωμένους σέντερ της λίγκας, έναν πλεϊμέικερ μέσα στο ζωγραφιστό που είναι έτοιμος να ανεβάσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά μετά από την φετινή σεζόν. Η προσθήκη του Πολ Μίλσαπ μπορεί να πάρει κάποιο βάρος από τους ώμους του όσον αφορά στο σκοράρισμα με τους δυο τους να διεκδικούν το βραβείο του καλύτερου παίκτη στο ρόστερ του Ντένβερ.


Κρίσταπς Πορζίνγκις (Νιου Γιορκ Νίκς / Λετονία)


Έτος Γέννησης: 1995

Ύψος: 221cm (7-3)

Θέση: F/C

Η αποχώρηση του Καρμέλο Άντονι, άνοιξε ξεκάθαρα την πόρτα στον Κρίσταπς Πορζίνγκις για να γίνει η Νο.1 επιλογή στην Νεα Υόρκη. Πέρυσι έπαιξε 66 παιχνίδια και ήταν απολαυστικός με 18.1 πόντους, 7.2 ριμπάουντ, 2.0 μπλοκ και 1.7 τρίποντα ανά αγώνα.

Ο ‘Unicorn’ των Νίκς πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ (23.6 πόντοι – 5.9 ριμπάουντ) στο οποίο οδήγησε την Λετονία μέχρι τα νοκ-άουτ παιχνίδια πριν αποκλειστεί από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Σλοβενία.

Στον τρίτο του χρόνο στο ΝΒΑ, ο 22χρονος Λετονός θα προσπαθήσει να ανέβει επίπεδο στην καριέρα του και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του. Αν καταφέρει να γίνει πιο αποτελεσματικός, να δυναμώνει το κορμί του και να πάρει πιο σωστές αποφάσεις τότε θα αποδείξει πως θεωρείται δικαίως ο επόμενος μεγάλος ηγέτης της Νεα Υόρκης.

Όσο για το All-Star Game του Λος Άντζελες; Είναι δεδομένος πως θα βρεθεί εκεί αν παραμείνει υγιής!


Μαρκ Γκασόλ (Μέμφις Γκρίζλις/Ισπανία)


Έτος Γέννησης: 1985

Ύψος: 216

Θέση: C

Ο Μαρκ Γκασόλ είναι σαν το παλιό καλό κρασί και όσο τα χρόνια περνούν εκείνος βελτιώνεται. Την περσινή σεζόν εισήγαγε στο ήδη πλούσιο ρεπερτόριο του το τρίποντο αφού μέτρησε 1.4 επιτυχημένες προσπάθειες ανά παιχνίδι μαζί με 19.5 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.

Ο Ισπανός σέντερ θα προσπαθήσει να οδηγήσει το Γκρίζλις στα playoffs για 8η διαδοχική σεζόν κάτι που αν δεν συμβεί είναι πολύ πιθανό να δοθεί ανταλλαγή σε κάποια άλλη ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα.

Στο Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώθηκε ο Γκασόλ έδωσε το “παρών” αλλά δεν κατάφερε να οδηγήσει την Ισπανία πιο ψηλά από την τρίτη θέση αφού γνώρισε τον αποκλεισμό στα ημιτελικά από την Σλοβενία. Παραμένει ο πιο ταλαντούχος Ευρωπαίος ψηλός σε ολόκληρο το ΝΒΑ και μία διαρκής απειλή για την αντίπαλη άμυνα από κάθε απόσταση.


Ρούντι Γκομπερ (Γιούτα Τζαζ/Γαλλία)


Έτος Γέννησης: 1992

Ύψος: 216

Θέση: C

Ο “Stifle tower” όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον Ρούντι Γκομπέρ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είχε μία ονειρεμένη σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε κατά μέσο όρο 14 πόντους, 12.8 ριμπάουντ και 2.6 μπλοκ.

Απόλυτα φυσιολογικά εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με ένα ιδιαίτερα υψηλό τετραετές συμβόλαιο έναντι 102 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ θεωρείται δικαίως το μεγάλο όνομα της Γιούτα μετά τη φυγή του Γκόρντον Χέιγουορντ. Αν ξεκινήσει να ευστοχεί με μεγαλύτερη συχνότητα από τη γραμμή των βολών (65%) τότε θα είναι πραγματικά ασταμάτητος!

Ειδική αναφορά πάντως αξίζει να γίνει στο 66% με το οποίο τελειώνει τις φάσεις, την ώρα που αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερα μετά από ένα καλοκαίρι στο οποίο ξεκουράστηκε.


Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μιλγουόκι Μπακς/Ελλάδα)


Έτος Γέννησης: 1994

Ύψος: 211

Θέση: F

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο “τρέλανε” κόσμο την περσινή αγωνιστική περίοδο εκεί όπου επιλέχθηκε για πρώτη φορά σε All Star Game ως αποτέλεσμα των εξωπραγματικών επιδόσεων του με 22.9 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.9 μπλοκ.

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του κατορθώματος του αρκεί να σκεφτεί πως ο “Greek Freak” έγινε μόλις ο 5ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που οδηγεί την ομάδα του σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες μετά τους Ντέιβ Κόουενς, Σκότι Πίπεν, Κέβιν Γκαρνέτ και Λεμπρόν Τζέιμς.

Δυστυχώς, δεν έδωσε το “παρών” στο Ευρωμπάσκετ λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού στο γόνατο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δούλεψε πολύ το μακρινό σουτ κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να “ανοίξει” το παιχνίδι τόσο για εκείνον όσο και τους συμπαίκτες του. Τη νέα σεζόν ο πήχης έχει ανέβει ακόμα ψηλότερα! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναμένεται να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις για το βραβείο του MVP αφού όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει στην Ανατολή.

Στο παρελθόν, οι Μπακς του Έλληνα σούπερσταρ έχουν πάρει μέρος δύο φορές σε playoffs αλλά την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 ο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στον 2ο γύρο! Τουλάχιστον…

Των Γιώργου Ευκαρπίδη και Διονύση Αραβαντινού/info@eurohoops.net
http://www.eurohoops.net/el/trademarks-el/534642/afti-ine-top-10-evropei-tou-nba/10/