28 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΡΔΑΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ! Ρίχνει κι άλλο την πρόβλεψη για ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ: Προβλέπει μόλις 1,4% το 2017

Σβήνει το όνειρο για την ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος ο ΟΟΣΑ.

Στις τελευταίες προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας, που δημοσιοποίησε σήμερα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόλις 1,4% και το 2018 2,3% ενώ για το 2019 εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι 2%.


Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2018 η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί 1,6% και το 2018 κατά 2,4%. Και αυτό έπειτα από αρκετές κλιμακωτές υποβαθμίσεις μιας και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 προέβλεπε ανάπτυξη 2,7%!

Οι επιπτώσεις για την οικονομία απ’ τις κυβερνητικές παλινωδίες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τις καθυστερήσεις αλλά και την υπερφορολόγηση πλέον είναι εμφανείς αφού μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταρρεύσει όλες οι προβλέψεις που έγιναν, ακόμα και οι διορθωτικές, για την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2017 εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ήταν 2,7%. Το Μάιο η Κομισιόν ρίχνει τον πήχη της πρόβλεψης στο 2,1% κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στη β’ αξιολόγηση. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, πάλι το Μάιο, αναγκάζεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής να κατεβάσει και άλλο τον πήχη στο 1,8% παρά τη δήλωση μάλιστα του πρωθυπουργού τον περασμένο Οκτώβριο ότι το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά. Με την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού, και αφού έχουν προηγηθεί υποβαθμίσεις απ’ τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο έσπευσε εκ νέου να υποβαθμίσει την εκτίμηση, αυτή τη φορά στο 1,6%.

Κάτι, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ όμως αναμένεται επίσης να διαψευστεί, την ώρα μάλιστα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται με το μεγαλύτερο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία!