03 Νοεμβρίου 2017

ΝΔ: Τι εννοεί η κυβέρνηση με τη μονιμοποίηση μέσω «προσωπικής επαφής»;

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 14 βουλευτές της Ν.Δ. έπειτα από την αποκάλυψη του protothema.gr, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και την «προσωπική επαφή» με τους ενδιαφερόμενους.


Ειδικότερα το protothema.gr έφερε στη δημοσιότητα τη «Μεταβατική διάταξη για μονιμοποίηση ΙΔΑΧ» που εξετάζει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, ο κρινόμενος «θα προσέρχεται σε προσωπική συνέντευξη, κατά την οποία το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επιδιώκει με πρόσφορο τρόπο να διαμορφώσει – και από την προσωπική επαφή – μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας του κρινόμενου, των δεξιοτήτων του και της ικανότητας και της διάθεσής του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα μόνιμου δικαστικού υπαλλήλου».

Σε «προσωπική επαφή» με τον κρινόμενο θα έρχεται το πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο δύο από τα μέλη του είναι συνδικαλιστές και το οποίο  θα αποφασίζει για τη μετατροπή των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) σε μόνιμους. Και αυτό θα το πράξει όχι με διαδικασία ΑΣΕΠ, δηλαδή με την αδιάβλητη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων και της αξιολόγησης των ουσιαστικών και τυπικών προσόντων, αλλά με προσωπική συνέντευξη και «προσωπική επαφή».

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με δύο Προεδρικά Διατάγματα κρατικοποιήθηκαν 20 υποθηκοφυλακεία και οι 142 υπάλληλοι που εργάζονταν σε αυτά έγιναν εν μια νυκτί δημόσιοι υπάλληλοι! Σύμφωνα με την Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, η απόφαση αυτή επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 2.347.644 ευρώ ετησίως.

Οι 14 βουλευτές της Ν.Δ. επικαλούμενοι τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» ζητούν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη να απαντήσουν, ποιούς υπαλλήλους αφορά η μεταβολή της εργασιακής σχέσης των ΙΔΑΧ σε ΙΔΟΧ, αν η ρύθμιση αφορά και τους ιδιώτες υπαλλήλους των άμισθων υποθηκοφυλακείων που προσφάτως μετατράπηκαν σε έμμισθα, αλλά και ποια η επίπτωση της αλλαγής της εργασιακής σχέσης στα εργασιακά ή άλλα δικαιώματα ή υποχρεώσεις των εν λόγων εργαζομένων.

«Δεν είναι τυχαίο ότι την ερώτηση την υπογράφουμε όλα τα μέλη της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. Είναι πολλά τα ερωτήματα που τίθενται και η Ν.Δ. θέλει να δει, αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κάτι τέτοιο και αν έχει ελέγξει όλα τα θέματα νομιμότητας που προκύπτουν. Είναι αδιανόητο για το ισχύον νομικό πλαίσιο να χρησιμοποιείται μία προσωπική συνέντευξη για το χαρακτηρισμό μιας εργασιακής σχέσης στο Δημόσιο. Θα έχει ενδιαφέρον να μας πει η κυβέρνηση, λέγοντας “προσωπική επαφή” τι ακριβώς εννοεί» δηλώνει στο protothema.gr ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, που είναι μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση.

Παναγιώτης Σουρέλης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ