29 Νοεμβρίου 2017

Εκλογικός συναγερμός στη ΝΔ – Οι «εντολές» του Κυριάκου

Στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκρυβε μία κίνηση έκπληξη, τουλάχιστον ως προς τη συγκυρία που εκδηλώθηκε, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους τομεάρχες να προετοιμάσουν σε συνεργασία με τους συνεργάτες του, το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ.


Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για την ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας των βασικών θεμάτων σε επίπεδο νομοθετικών κειμένων, τοποθετώντας μάλιστα χρονικά την έναρξη της σχετικής προετοιμασίας μετά το τέλος του συνεδρίου της ΝΔ (16-17 Δεκεμβρίου), με τον ερχομό της νέας χρονιάς.

Δεν αποτελεί είδηση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά εδώ και αρκετό καιρό ότι το 2018 θα είναι μία εκλογική χρονιά.

Παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει την άποψή του ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τις εκλογές όσο πιο μακριά μπορούν, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει βέβαιος ότι το 2018 θα είναι χρονιά εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η εντολή προς τους επικεφαλής των τομέων αποτελεί μία πρακτική έκφραση των όσων ο Κυριάκος Μητσοτάκη προβλέπει, θέτοντας παράλληλα το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τα πρώτα τρία νομοσχέδια της κυβέρνησής του:

– Το νομοσχέδιο για την νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

– Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Στην ίδια μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και η αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25,000 ευρώ.

– Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναφορά του κ.Μητσοτάκη στην ανάγκη προετοιμασίας του προγράμματος των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ΝΔ έρχεται την επομένη της θυελλώδους συνεδρίασης τη Βουλής με θέμα τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ασφαλώς και δεν πρόκειται για μία τυχαία κίνηση, μια και η αίσθηση που άφησε η κοινοβουλευτική διαδικασία στην ΝΔ είναι πώς πλέον Τσίπρας Καμμένος είναι απολύτως ταυτισμένοι ο ένας με τον άλλον και πως ο,τι και αν κάνει ο υπουργός Άμυνας θα το χρεώνεται και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για μεγάλη φθορά της κυβέρνησης και από την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτηρίζουν ως ένα ακόμα στοιχείο που βαραίνει το πολιτικό κλίμα.

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του κ.Μητσοτάκη αλλά και των τομεαρχών στο σύνολό τους, όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήρθε η πληροφορία πως ενδεχομένως η επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής να επανεξετάσει την συμφωνία πώλησης.

«Αν όντως συμβεί, σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει ο,τι μπορεί για να κουκουλώσει την υπόθεση» ήταν το συμπέρασμα των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα που βγήκε από την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των τομέων είναι πως ο Πάνος Καμμένος δεν απολαμβάνει σε καμία περίπτωση της εμπιστοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμπιστοσύνη, την οποία θα έπρεπε να είχε κερδίσει, μια και διαχειρίζεται ζητήματα υψίστης ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό πριν από κάθε τοποθέτηση της ΝΔ γύρω από θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος, τα οποία χειρίζεται ο κ. Καμμένος θα προηγείται «δεύτερη» και «τρίτη» σκέψη, μια και η στάση της Πειραιώς θα σκληρύνει περαιτέρω.