23 Νοεμβρίου 2017

Γιατί και πώς ο Καμμένος απαίτησε την παρουσία του Τσίπρα στη συζήτηση για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

«Εκβιασμό» του Πάνου Καμμένου στον Αλέξη Τσίπρα βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «εκβίασε» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αξιώνοντας να είναι στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης για την πώληση του πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.


Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «κοινοβουλευτικά ανήκουστα» τα όσα οδήγησαν στη μετάθεση της συζήτησης.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζουν ότι η συζήτηση της επερώτησης ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα και η κυβέρνηση με επιλογή της την ανέβαλε, προκειμένου να προταχθεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα. Και, όπως επισημαίνουν, «κάλλιστα θα μπορούσε να προγραμματιστεί την Τρίτη, αν δεν ήθελε να μην συζητηθεί το σκάνδαλο Καμμένου».

Ακόμα, υποστηρίζουν ότι το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Παρίσι δεν είναι επίσημο. Και, αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Μεγάρου Μαξίμου ότι «ήταν προγραμματισμένο από καιρό», θέτουν το ερώτημα: «Γιατί μέχρι σήμερα το πρωί δεν το είχαν καν ανακοινώσει;».

Με αυτή την επιχειρηματολογία, αξιωματούχοι της Πειραιώς άγονται στο «προφανές» συμπέρασμα ότι «ο Καμμένος αξίωσε από τον Τσίπρα να είναι στη Βουλή, εκβιάζοντάς τον». Και προς επίρρωση της εκτίμησής τους, αναρωτιούνται: «Αλλιώς, γιατί δεν είχε μιλήσει μέχρι τώρα ο Τσίπρας;».

Κατά τους γαλάζιους επιτελείς, η επίκαιρη επερώτηση είναι μια διαδικασία σε επίπεδο βουλευτών – υπουργού. Και, όπως προσθέτουν, «ουδέποτε η Νέα Δημοκρατία είπε ότι θα μιλούσε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Γι’ αυτό αναφέρουν ότι «αν θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, ας την κάνει την Παρασκευή ή την Δευτέρα».

Από τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας δεν γλίτωσε ούτε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Όπως αναφέρουν, «ποτέ στο παρελθόν Πρόεδρος Βουλής δεν ανέβαλε επίκαιρη επερώτηση για να κάνει το καπρίτσιο του πρωθυπουργού». Και καταλήγουν επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι κοινοβουλευτικά ανήκουστο».