30 Νοεμβρίου 2017

Υπόνοιες για κατάθεση πλαστών εγγράφων στη Βουλή βάζουν «φωτιά» στην υπόθεση Καμμένου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Όσοι εκτιμούν, κυρίως εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ότι η συζήτηση στη Βουλή αποτέλεσε την αυλαία της υπόθεσης με την πώληση του εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία, φαίνεται ότι οι επόμενες ώρες ή μέρες θα τους κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έγγραφα που παρουσιάστηκαν από κυβερνητικής πλευράς στην συζήτηση στο κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα έχουν μπει στο μικροσκόπιο και ήδη ορισμένες πηγές αμφισβητούν την αυθεντικότητά τους.


Οι ίδιες πηγές μάλιστα κάνουν πιο συγκεκριμένο το ζήτημα , μιλώντας για «υπόνοιες» περί μη αυθεντικότητας εγγράφων που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου.

Εφόσον αυτό αποδειχθεί, θα αποτελέσει αναμφίβολα μία καινούργια εξέλιξη που θα δώσει διαφορετική τροπή στην υπόθεση πώλησης του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία και θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όσων έκαναν χρήση των εγγράφων αυτών.

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης δείχνει να έχει μπει συνολικά η δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου στο υπουργείο Άμυνας. Πηγές μάλιστα σημειώνουν ότι η δραστηριοποίηση του εν λόγω επιχειρηματία στο ΥΠΕΘΑ δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, για την οποία προκλήθηκε η επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές μιλούν για ύπαρξη και άλλων υποθέσεων, στις οποίες φέρεται να συμμετέχει ο κ.Παπαδόπουλος, υποθέσεις στις οποίες δεν εμπλέκεται μόνο ο Πάνος Καμμένος. Με άλλα λόγια, πληροφορίες μιλούν για διεύρυνση του λεγόμενου «κάδρου των ευθυνών» και «εμπλουτισμού» του και με πρόσωπα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν απασχολήσει.

Κάθε τι άλλο είναι πρόωρο να ειπωθεί και να γραφτεί, αφού όλα βρίσκονται υπό διαμόρφωση και ασφαλώς δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να μοιράσουμε ευθύνες, σε ένα ζήτημα που άπτεται των αμυντικών μας θεμάτων. Το συμπέρασμα πάντως που βγαίνει είναι ένα:

Ο κ.Παπαδόπουλος είχε αναπτύξει μία ευρείας γκάμας συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η οποία δεν εξαντλείται στα βλήματα για την Σαουδική Αραβία. Οι υποθέσεις αυτές αναμένεται εντός των ημερών να έρθουν στο προσκήνιο, προκαλώντας νέα ερωτήματα και συζητήσεις.

Την ίδια ώρα η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία δείχνει να οδεύει προς ακύρωση, η οποία θα βόλευε άλλωστε , όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, απολύτως τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η ακύρωση αυτή δεν αποκλείεται να έχει ως περίβλημα την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σαουδική Αραβία. «Ακόμα και αν η κυβέρνηση ακυρώσει την πώληση στην Σαουδική Αραβία, μετά το όψιμο ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εξεταστεί η ουσία της συγκεκριμένης επιλογής» τονίζει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι η υπόθεση έχει πολλές «ουρές».

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η επισήμανση του Πάνου Καμμένου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ότι δεν έχει βάλει πουθενά την υπογραφή του. «Απλώς υπερασπίζομαι τους συνεργάτες μου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας στον Νίκο Χατζηνικολάου, μία φράση που ερμηνεύτηκε ως πολιτικός ελιγμός, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πιθανότητα ακύρωσης της συμφωνίας.

«Η εμφάνιση του Πάνου Καμμένου ήταν... εκτός πραγματικότητας, λειτούργησε ως κατηγορούμενος» ήταν το σχόλιο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι η Πειραιώς θα κινηθεί σε όλα τα επίπεδα, κοινοβουλευτικά και μη.

Ήδη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσαν προς την Πρόεδρό της αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα στην κατάθεση επίκαιρης επερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα προχωρήσει την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος, που καταλόγισε στον κ. Κοτζιά «απόπειρα φίμωσης των κομμάτων» και «συσκότιση» της υπόθεσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος παρενέβη για να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικώς με τα έγγραφα, που αφορούν στην υπόθεση αυτή, ανεξαρτήτως διαβαθμίσεως, μετά την εξουσιοδότηση προς τον ίδιο, την οποία παρέσχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και κατατέθηκε εγγράφως στο υπουργείο Εξωτερικών.

http://www.liberal.gr/arthro/179188/politiki/2017/yponoies-gia-uparxi-plaston-eggrafon-pou-katatethikan-sti-bouli-bazoun-isonfotiasin-stin-upothesi-kammenou.html