27 Νοεμβρίου 2017

Ποιος είναι ο Τζων Σφακιανάκης για τον οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός

Κατά τη διαδικασία της Βουλής σχετικά με την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός μίλησε για μια σειρά διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα του Έλληνα πρέσβη στο Ριάντ προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, σε αυτά ο πρέσβης επικαλούνταν μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανέφερε πως ο… περίφημος Βασίλης Παπαδόπουλος δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τους Σαουδάραβες.


Ο πρωθυπουργός μάλιστα, ανέφερε το όνομα του φερόμενου ως «πηγή» του πρέσβη. Και αν και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε Ζωρζ Σφακιανάκη, πρόκειται για τον Τζων Σφακιανάκη. Σύμφωνα και πάλι με τον Αλέξη Τσίπρα, ο συγκεκριμένος είχε χρηματίσει σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων επί Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, κάτι όμως που διέψευσε ο πρώην υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση ο Τζων Σφακιανάκης, είναι επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της «The Mohammad & Abdullah Al-Subeaei Investment Co», ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει στέλεχος σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχει χρηματίσει επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας. Έχει εργαστεί ακόμα στα Ηνωμένα Έθνη και στην Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ.

https://www.reader.gr/news/politiki/poios-einai-o-tzon-sfakianakis-gia-ton-opoio-milise-o-prothypoyrgos