29 Νοεμβρίου 2017

Βενιζέλος: Πολύ θετικό το swap -Αν είχε γίνει το 2015 θα είχαμε βγει από τα μνημόνια

Με ιδιαιτέρως θετικά λόγια μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την ανταλλαγή ομολόγων αξίας 25, 47 δις ευρώ στο swap από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγο για πανηγυρική πράξη υιοθέτησης και συνέχισης της πολιτικής του 2012.


«Αν αυτό είχε γίνει στις αρχές του 2015 θα είχαμε βγει ήδη από τα μνημόνια και θα είχαμε περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή με την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης που είχε αποφασιστεί στο Eurogroup» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ .

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρή έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018 ανέφερε ότι «δεν πρέπει στο βωμό της καθαρής εξόδου να θυσιάσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» για να συμπληρώσει: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χειρισμός δικαιώνεται όταν διατηρείται αναλλοίωτη αυτή η προοπτική, δηλαδή το μέσο επιτόκιο στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο όπως το είχαμε καταφέρει στην συμφωνία του 2012 και όσο διατηρείται μεγαλύτερη η μέση διάρκεια του χρέους».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημερινή διαδικασία η οποία, όπως είπε, σηματοδοτεί την εκ των υστέρων καθυστερημένη υιοθετήσει και προσχώρηση στην πολιτική που ίδιος ακολούθησε μετά το 2012 και πρόσθεσε:

«Θέλω να ζητήσω να εγκαταλειφθεί η μονοκομματική και στείρα επικοινωνιακή προσέγγιση σε σχέση με την δήθεν προοπτική “καθαρής” εξόδου που θυσιάζει τελικά την αναπτυξιακή προοπτική σε ένα προπαγανδιστικό μηχανισμό και να αντιληφθούμε ότι υπάρχει μία γραμμή, μια εθνική στρατηγική αυτή που έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε από το 2010 και αυτή στην οποία αφιερώσαμε την προσπάθεια μας και την αγωνία μας μέχρι το 2015».