19 Δεκεμβρίου 2017

Αυτά είναι τα 10 ψέματα του Προϋπολογισμού 2018

1) Είναι ο τελευταίος Μνημονιακός Προϋπολογισμός

"Η Ελλάδα βγαίνει απ' τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018" επαναλαμβάνουν όλα τα στελέχη και οι Βουλευτές της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν υπογράψει και έχουν ψηφίσει ένα τέταρτο μνημόνιο που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, χώρις μάλιστα χρηματοδότηση!

Συγκεκριμένα:

Υπέγραψαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022, υποχρεώνοντας τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 με πλεονάσματα 2%! (Πηγή: The Third Economic Adjustment Programme for Greece - Second Review, σελ. 24)

Δέσμευσαν την επόμενη κυβέρνηση με μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι και το 2021. Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, αυξήσεις εισφορών. (Πηγή: The Third Economic Adjustment Programme for Greece - Second Review, σελ. 10)

Υπέγραψαν υπερταμείο το οποίο υποθηκεύει την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια (Νόμος 4389/2016, μέρος τέταρτο, άρθρο 186)

2) Αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει νέα μέτρα

Νέα μέτρα λιτότητας 1,9 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2018.

Αναλυτικά:
• Επίδομα θέρμανσης: Μειώνεται κατά 50%.
• Περικοπή ΕΚΑΣ: 50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Όσοι απομείνουν από τους δικαιούχους θα παίρνουν στην τσέπη μόλις 35 ευρώ.
• ΦΠΑ νησιών: Αύξάνεται ο ΦΠΑ σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα.
• Ένστολοι: Θα χάσουν περίπου 230 ευρώ το μήνα από το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.
• Καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
• Αυξάνεται η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.
• Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.

3) Είναι ένας κοινωνικός προϋπολογισμός

"Το εισόδημα αλληλεγγύης και η κάλυψη ανασφάλιστων είναι έργα ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται"

Άλλο ένα ψέμα! Πρόκειται για την κυβέρνηση που έχει περικόψει τα κοινωνικά επιδόματα, κόβει το ΕΚΑΣ, μείωνει στο μισό το επίδομα θέρμανσης.

Το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολεμήσει.
Τόσο δεν ήθελαν μάλιστα να το εφαρμόσουν που αρχικά το πάγωσαν και τελικώς εξαναγκάστηκαν να το εφαρμόσουν λόγω πιέσεων της τρόικας.

Η Θεανώ Φωτίου ως αναναπληρώτρια Υπουργός το 2015 μιλούσε στη Βουλή εναντίον του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εξηγώντας τους λόγους που δεν ήθελαν να το εφαρμόσουν. Το χαρακτήριζε παγίδα της φτώχειας.


Τελικώς του άλλαξαν όνομα - πλέον βαφτίστηκε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) - και πανηγυρίζουν που το εφαρμόζουν σαν να είναι δικό τους έργο!
Αναλυτικά όσα έχουν συμβεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μπορείτε να δείτε εδώ.

Τα ίδια και με την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επαναλαμβάνουν τόσο συχνά που δυστυχώς έχει περάσει στον κόσμο.
Ήδη, με νόμο του Μαρτίου 2014, οι ανασφάλιστοι είχαν πλήρη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

4) Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την ανάπτυξη

Ακριβώς το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια οικονομία σε ανάπτυξη και έφερε 2 χρόνια ύφεσης τη διετία 2015-2016

Σύμφωνα με τα τελευταία, αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν μόλις πριν 2 μήνες, η οικονομία είχε ανάπτυξη 0,7% το 2014, και ακολούθησαν 2 χρόνια ύφεσης με τον Τσίπρα. -0,3% το 2015 και -0,2% το 2016. Δείτε τον πίνακα 4: https://goo.gl/5ntLvX

Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γ. Χουλιαράκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στις 18/12/2017


Τα στοιχεία όμως δεν είναι καλά ούτε για το 2017, αφού οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2% διαψέυδονται.
Το γ' τρίμηνο του 2017 μάλιστα η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκός «ουραγός» σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η οικονομία της χώρας έτρεξε με 1,3% στο γ' τρίμηνο έναντι 2,6% του μέσου όρου σε Ε.Ε. - Ευρωζώνη
 
5) Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερφορολογεί

"Το κοινωνικό μέρισμα είναι αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας"

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερφορολογεί είναι ένα επιχείρημα που το έχουμε ακούσει τόσο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια:
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επιβάλλει πραγματική φοροκαταιγίδα αλλά και περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.
Σε αυτές τις πολιτικές οφείλονται τα μεγάλα πρωτογενή πλεόνασματα και τα κοινωνικά μερίσματα (και όχι φυσικά στην υπεραπόδοση της οικονομίας όπως ισχυρίζονται).

Μείωσαν το αφορολόγητο, αύξησαν τον ΦΠΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, την προκαταβολή φόρου στο 100%, το φόρο επιχειρήσεων, τον ΦΠΑ στα νησιά, τον φόρο στο πετρέλαιο, το τηλέφωνο, στα τσιγάρα, στον καφέ.
Ψήφισαν και πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για το 2019 και 2020 τα οποία περιλαμβάνουν και νέα φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 6.000 ευρώ.

Την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα επιβεβαιώνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αυξάνει τους φόρους.

6) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μειώσει τα πλεονάσματα

Στην πραγματικότητα έχουν υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022, υποχρεώνοντας τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 με πλεονάσματα 2%!

Και κατά τις προηγούμενες χρονιές όμως, η κυβέρνηση λόγω της φορομπηχτικής της πολιτικής ξεπερνούσε κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί από το Πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είχε τεράστιο κόστος για την ανάπτυξη.

Σε μια κρίση ειλικρίνειας μάλιστα, ακριβώς τα παραπάνω παραδέχτηκε ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

7) Με τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να μειώνεται η ανεργία

Η ανεργία είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται από το 2014

Θα είχε μειωθεί ακόμα περισσότερο σήμερα αν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 με την διαπραγμάτευση Τσίπρα Βαρουφάκη και η ύφεση των 2 χρόνων που ακολούθησε.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιναχθεί το ποσοστό των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Νοέμβριο δείχνουν ότι οι νέες θέσεις εργασίας με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση έσπασαν κάθε ρεκόρ, φθάνοντας το 58,04%.
Το 11μηνο του 2017 είναι το χειρότερο όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχθηκαν στο 54,67%, όταν στο αντίστοιχο 11μηνο του 2013 βρίσκονταν στο 46,52%.

8) Η πρώτη κατοικία προστατεύεται το 2018 από τους πλειστηριασμούς

Πλέον δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προστατεύει οριζόντια από τους πλειστηριασμούς και σε αυτό οφείλεται η αμηχανία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν τους ρωτούν στα τηλεοπτικά πάνελ "ποιος νόμος είναι αυτός;"

Για την ακρίβεια, η οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται από την 01/01/2015 και εφεξής.
Κάθε σπίτι μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ανεξαρτήτως της αξίας του.
Η τελευταία φορά που προστατεύτηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κύριες κατοικίες των πολιτών ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013 της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014. Έκτοτε η προστασία δεν ανανεώθηκε.

Σήμερα προστατεύονται μόνο όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Αν κάποιος δεν κατάφερει να μπει στις διατάξεις του νόμου (οι μισές αιτήσεις απορρίπτονται) το ακίνητο του μπορεί να πλειστηριαστεί ανεξαρτήτως αξίας.

9) "Η ένταξη στο QE δεν είναι κρίσιμης σημασίας"

Η πρόσφατη αυτή δήλωση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και την έκανε στο CNBC (6/12/2017).

Μόνο που ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλλει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι στόχος της Ελλάδας να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - το βίντεο εδώ
ενώ ήταν ο ίδιος που εξηγούσε τα οφέλη από την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα - το βίντεο εδώ

10) Η Ελλάδα ξαναγίνεται πόλος έλξης επενδύσεων

Ούτε μια μεγάλη επένδυση δεν έχει φέρει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλες ήταν συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε (αφού πρώτα τις καθυστέρησε). Cosco, περιφερειακά αεροδρόμια, αποκρατικοποιήσεις, Ελληνικό.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η πτώση της Ελλάδας στους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του World Economic Forum, η Ελλάδα έπεσε στην 87η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από χώρες όπως η Αλγερία, η Σρι Λάνκα, αλλά και χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία (βρίσκεται στην 77η θέση) και η Βουλγαρία.