19 Δεκεμβρίου 2017

1000 ΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ! Σερ Ίαν ΜακΚέλεν: Φταίνε και τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων

Ο Βρετανός θρύλος του θεάτρου και του σινεμά καταφέρθηκε εναντίον αυτών που ενθάρρυναν για δεκαετίες την ανταπόδοση ρόλων με σεξ ενώ μίλησε και για την κίνηση του Κέβιν Σπέισι να πει ότι είναι γκέι σε λανθασμένη στιγμή


Ένας από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της Βρετανίας εξέφρασε δημοσίως την άποψή του για το σεξουαλικό σκάνδαλο του Χόλιγουντ, η οποία αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο σερ Ίαν ΜακΚέλεν δήλωσε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε μια πρόσφατη συζήτηση, ότι οι γυναίκες που δέχτηκαν να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις με αντάλλαγμα κάποιο ρόλο σε ταινία, έχουν επίσης μερίδιο ευθύνης πέρα από τους άντρες που κατηγορούνται για τις επιθέσεις.

Ο ΜακΚέλεν, γνωστός για τους ρόλους του, ως Βασιλιάς Ληρ, Γκάνταλφ και Μαγκνίτο, ξεκίνησε ως ηθοποιός τη δεκαετία του 1960, όταν, όπως ισχυρίζεται, το σεξ με αντάλλαγμα υποκριτικούς ρόλους, ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένο. «Οι πρέπει να κληθούν να μιλήσουν και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο για τα θύματα να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο έξι φορές νικητής του βραβείου Λόρενς Ολίβιε.

«Ελπίζω ότι διανύουμε μια περίοδο που θα βοηθήσει στην εξάλειψή της [σεξουαλική παρενόχληση] εντελώς. Αλλά από τη δική μου εμπειρία, όταν ξεκίνησα να δουλεύω στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο διευθυντής του θεάτρου στον οποίο δούλευα, μου έδειξε κάποιες φωτογραφίες που πήρε από τις γυναίκες που ήθελαν να δουλέψουν... κάποιες από αυτές είχαν στο κάτω μέρος της φωτογραφίας τους γραμμένο «DRR», που σημαίνει «με επιφύλαξη κάθε δικαιώματος του σκηνοθέτη». Με άλλα λόγια, αν μου δώσεις δουλειά, μπορείς να κάνεις σεξ μαζί μου.
Αυτό ήταν συνηθισμένο από ανθρώπους που πρότειναν τον εαυτό τους ως θύμα. Παραφροσύνη. Άνθρωποι το εκμεταλλεύτηκαν, το ενθάρρυναν και δεν πάει άλλο».

Ο ΜακΚέλεν είπε επίσης ότι ανησυχούσε για τον αντίκτυπο των παράνομων κατηγοριών.

Ο ηθοποιός είπε στους μαθητές σε μια ιδιωτική ομιλία στην Οξφόρδη, το Νοέμβριο, ότι, ενώ πιστεύει ότι τα θύματα πρέπει να εμφανιστούν, μερικά αθώα άτομα, μπορεί επίσης να κατηγορηθούν λανθασμένα.

«Δεν υποθέτω πως τίποτε άλλο παρά καλό, θα βγει από αυτές τις αποκαλύψεις, αν και κάποιοι κατηγορούνται κακώς - υπάρχει και αυτή η πλευρά», δήλωσε ο 78χρονος.

Ο ΜακΚέλεν, ο οποίος ίδρυσε το Stonewall, φιλανθρωπικό ίδρυμα που προωθεί την ισότητα για λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ, καταδίκασε επίσης την απόφαση του Κέβιν Σπέισι να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος, μετά τις πομπώδεις κατηγορίες του Anthony Rapp, ότι τον κακοποίησε. Ο Rapp ήταν ανήλικος την εποχή της υποτιθέμενης επίθεσης.

«Οι περιστάσεις στις οποίες επέλεξε να το κάνει είναι καταδικαστέες γιατί συνδέουν το υποτιθέμενο ανήλικο σεξ με μια δήλωση σεξουαλικότητας», δήλωσε ο ΜακΚέλλεν, ο οποίος είχε εργαστεί στο θέατρο Old Vic στο Λονδίνο με τον Σπέισι όταν ο τελευταίος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής.