25 Δεκεμβρίου 2017

Ειδικές Δυνάμεις: Οι 10 πιο φονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΜΑΛΗ

Οι Ειδικές Δυνάμεις είναι το πιο λαμπερό διαμάντι στο στέμμα των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας. Μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή πολέμου, έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο, έτοιμη να φέρει εις πέρας κάθε σχέδιο, κάθε επιχείρηση που γι’ άλλους θα φάνταζε «χαμένη υπόθεση».



Έχοντας συνδέσει το όνομά τους με τις πιο μυθικές αλλά και μυστηριώδεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, τα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων γνωρίζουν πως είναι αναλώσιμοι, γνωρίζουν πως δεν αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι, αλλά σαν εργαλεία, εργαλεία πολέμου στα χέρια των ισχυρών του πλανήτη.



Δείτε πού βρίσκεται κάθε ομάδα, το όνομά της και απολαύστε βίντεο με τη δράση της στον διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί: 






Οι δέκα κορυφαίες Ειδικές Δυνάμεις στον κόσμο





10. Πακιστάν, Black Storks


Η Ειδική Μονάδα SSG (Special Service Group) είναι πιο γνωστή στο Πακιστάν ως Black Storks (Μαύροι Πελαργοί) λόγω του ειδικού κράνους που φορούν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων


Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει πορεία 36 μιλίων σε διάστημα 12 ωρών καθώς και μια διαδρομή 5 μιλίων (τρέξιμο) σε διάστημα 15 λεπτών με όλο τον εξοπλισμό.


Μόνο το 5% όσων στρατολογούνται καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την 9μηνη εκπαίδευση που απαιτείται στην Ειδική Μονάδα SSG εξαιτίας της σκληρής της φύσεως, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και ξυλοδαρμό.


Οι «Μαύροι Πελαργοί» εκπαιδεύονται σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως βουνά, ερήμους, ζούγκλες καθώς και υποθαλάσσια. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου εκπαιδεύτηκαν και υπηρέτησαν στο πλευρό των Ειδικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.


Πιο πρόσφατα οι «Μαύροι Πελαργοί» επικεντρώθηκαν στις τοπικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις καθώς και στην συλλογή πληροφοριών.


Τον Οκτώβριο του 2009 οι κομάντο της SSG εισέβαλαν σε κτίριο και διέσωσαν 39 πολίτες που κρατούνταν όμηροι από μαχητές των Ταλιμπάν, μετά από επίθεση στις θέσεις του Στρατού.




9. Καναδάς, JTF2


Αναρωτιέστε τι μπορεί να σημαίνει ο όρος «JTF2»;


Η «Join Task Force 2» είναι το πιο πολύτιμο κόσμημα στο στέμμα των Ειδικών Δυνάμεων του Καναδά.


Αξίζει να σημειωθεί πως δυνάμεις της JTF2 επιχειρούσαν και στο Βανκούβερ το 2010 με μοναδικό στόχο να παρέμβουν σε πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.


Αυτή η ειδική ομάδα έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές καθώς και πυρηνικές απειλές, έναντι του χειρότερου δυνατού σεναρίου, όταν η αστυνομία αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.


Η JTF2 έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει εάν ευρύ φάσμα θεμάτων και κρίσεων, δρώντας «πίσω από τις γραμμές».


Η Join Task Force 2 συστάθηκε το 1993 και αριθμεί ήδη εκατοντάδες μέλη μετά και την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Άλλωστε η JFT2 έχει τον μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο αριθμό νεκρών τρομοκρατών στο κόσμο, έχοντας δολοφονήσει πάνω από 100 κορυφαία μέλη της Αλ Κάιντα.


Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες της περιβάλλονται από μυστικότητα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που είναι άγνωστες ακόμα και στην καναδική κυβέρνηση.


8. Ρωσία, Alpha Group


Μελετώντας τις Ειδικές Δυνάμεις της Ρωσίας, ο όρος ΚGΒ καθώς και ο,τι περιβάλλει αυτόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ωστόσο εντός των Ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, αν είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να φοβάσαι είναι η ομάδα Alpha (Alpha Group).


H KGB δημιούργησε αυτή την ομάδα το 1974 και θεωρείται πως λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της κορυφαίας ηγεσίας στη Ρωσία.




Το Alpha Group έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εισβολή στο Αφγανιστάν, όταν οι στρατιώτες της Alpha κατέστρεψαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας όλους τους ανθρώπους εντός του κτιρίου, δίχως κανέναν δισταγμό.


Το 1985 μια ομάδα της Alpha αποστέλλεται στο Περού για να προσπαθήσει να διασώσει τέσσερις σοβιετικούς διπλωμάτες. Οι διπλωμάτες ωστόσο δολοφονήθηκαν. Και τι έκανε η Alpha;


Αφού συνέλαβε συγγενείς όσων κρατούσαν ομήρους τους διπλωμάτες, τους επέστρεψαν στις οικογένειες τους σε πολύ μικρότερα κομμάτια, ώστε έτσι να στείλει ένα μήνυμα στους τρομοκράτες.


Ένα μήνυμα που «δούλεψε» για περισσότερα από 20 χρόνια.




7. Ισραήλ, Sayeret Matkal


Οι Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών και συχνά λειτουργούν βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές.


Το 2003 ένας Ισραηλινός ταξιτζής απήχθη κατά την διάρκεια της μεταφοράς τεσσάρων Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, αλλά η μονάδα Sayeret Matkal τον εντόπισε σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Ραμάλα.


Η πιο διάσημη από τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας της Sayeret Matkal ήταν η «Thunderbolt» η οποία και διενεργήθηκε όταν τρομοκράτες κρατούσαν ομήρους σε αεροσκάφος που κατευθυνόταν στην Ουγκάντα.


Παρά το γεγονός πως πολλοί από τους επιβάτες απελευθερώθηκαν, 100 όμηροι κρατούνταν σε κτίριο του αεροδρομίου.


Μια ομάδα της Sayeret Matkal αφού σκότωσε όλους τους τρομοκράτες, απελευθέρωσε τους ομήρους, χωρίς να υπάρξει ούτε ένα θύμα.




6. Γαλλία, GIGN



Οι αντιτρομοκρατικές ομάδες της Γαλλίας είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και έχουν αποδείξει την ικανότητα και την γενναιότητα τους σε μια σειρά επικίνδυνων ενεργειών.


Η GIGN αντιμετωπίζει επικίνδυνους εγκληματίες, φρουρεί διαδηλώσεις και VIP άτομα, ενώ συμμετέχει και σε αστυνομικές επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου εντός της Γαλλιας.


Τα μέλη της GIGN θεωρούνται ως οι πλέον αρμόδιοι στη διάσωση ομήρων καθώς και στην επέμβαση σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως τα λεωφορεία, τα πλοία, τα τρένα και τα αεροπλάνα.


Τα πρόσωπά τους δεν επιτρέπεται να φωτογραφίζονται πλήρως εκτεθειμένα, επομένως όταν επιχειρούν ανάμεσα στο κοινό, φορούν ειδικές μάσκες που μοιάζουν μ’ αυτές του σκί.


Η GIGN είναι γνωστή για την εφαρμογή καινοτομιών, τεχνολογίας καθώς και για τις τακτικές μεθόδους που ακολουθεί.


Η πιο διάσημη επιχείρησή της έλαβε χώρα κατά την διάρκεια επίθεσης σε αεροπλάνο της πτήσης 8669 στις 24 Δεκεμβρίου το 1994. Η ισλαμική ομάδα τρομοκρατών δολοφόνησε τρεις επιβάτες, ενώ είχε σκοπό να ανατινάξει το αεροπλάνο πάνω από τον Πύργο του Άιφελ. Η GIGN κατάφερε όχι μόνο να μπει στο αεροπλάνο αλλά και να σκοτώσει τους τέσσερις τρομοκράτες.


Η γενναιότητα της προέρχεται από την ακραία εκπαίδευση των μελών της. Η εκπαίδευση είναι τόσο σκληρή που η GIGN έχει χάσει περισσότερους άντρες κατά την διάρκεια αυτής, παρά κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων .




5. Γερμανία, GSG 9


Η GSG 9 δημιουργήθηκε μετά την αποτυχία της γερμανικής αστυνομίας να διασώσει 11 αθλητές του οποίους είχε απαγάγει ομάδα τρομοκρατών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου.


Πέντε τρομοκράτες, ένας αστυνομικός και οι αθλητές σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της απόπειρας διάσωσης.


Στην πρώτη της μεγάλη αποστολή, η GSG 9 επιχείρησε εναντίον τεσσάρων αεροπειρατών σε πτήση της Lufthansa προς την Σομαλία.


Τρεις από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν και ο τέταρτος συνελήφθη κατά την διάρκεια της επιχείρησης, ωστόσο κανένας από τους 86 ομήρους δεν έχασε την ζωή του.


Μεταξύ του 1974 και του 2003 η GSG 9 ολοκλήρωσε με επιτυχία πάνω από 1500 αποστολές και μόνο πέντε φορές τα μέλη της αναγκάστηκαν να «τραβήξουν» όπλα, δύο εκ των οποίων για να πυροβολήσουν τα σκυλιά αυτών που προσπαθούσαν να συλλάβουν.


Ο ακριβής αριθμός όσων έχουν στρατευθεί στην GSG 9 δεν είναι γνωστός, ενώ το έργο τους σήμερα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.




4. Πολωνία, JW GROM



Η JW GROM είναι ο ηγέτης στις προσπάθειες της Πολωνίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Συστάθηκε το 1990 και αναπτύχθηκε ως επί το πλείστον σε αντισυμβατικούς ρόλους πολέμου καθώς έχουν ειδική εκπαίδευση σε επιχειρησιακές αντιδράσεις ελιγμών.


Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001, η JW GROM αναπτύχθηκε παράλληλα με τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν καθώς και σε άλλες περιοχές.


Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ανέπτυξε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κέρδισαν και την φήμη πως είναι μια από τις πιο «καλοκουρδισμένες» ειδικές δυνάμεις του πλανήτη.


Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει μια ποικιλία επιστημονικών κλάδων. Όλοι οι στρατιώτες υφίστανται την ίδια εξειδικευμένη εκπαίδευση σε αντιτρομοκρατικές καθώς και σε άλλες ειδικές επιχειρήσεις, όπως οι υποβρύχιες.


Σε ομάδες τεσσάρων ανδρών, κάθε στρατιώτης πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες των συναδέλφων του, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο.


Περίπου το 75% του προσωπικού της JW GROM λαμβάνει ιατρική εκπαίδευση, ενώ έχει την δυνατότητα να μιλά πολλές ξένες γλώσσες. Επιπλέον κάθε ομάδα υποστηρίζεται από διάφορους επαγγελματίες γιατρούς.




3. ΗΠΑ, NAVY SEAL Team 6


Η NAVY SEAL Team 6 συστάθηκε το 1962 και είναι μια ομάδα Ειδικών Δυνάμεων που το όνομα της έχει συνδεθεί με μυθικά επιτεύγματα του αμερικανικού στρατού.


Και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει η επιχείρηση “Neptune”. Η αποστολή στην οποία οι Αμερικανοί Πεζοναύτες σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2011.


Ένα ενδιαφέρον γεγονός για αυτή την αποστολή είναι ότι το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε στην επιδρομή προερχόταν από το πεδίο δοκιμών στην Περιοχή 51.


Όμως τι πραγματικά ισχύει;


Ειδικά τροποποιημένα ελικόπτερα μετέφεραν μοίρα πεζοναυτών στο Πακιστάν. Τα Black Hawks ήταν εξοπλισμένα με κορυφαίας τεχνολογίας ραντάρ που επέτρεψαν στις αμερικανικές δυνάμεις να «γλιστρήσουν» πέρα από τα σύνορα χωρίς να τους εντοπίσουν.


Η τεχνολογία Stealth αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στην περίφημη Περιοχή 51.


Η NAVY SEALS Team 6 συνήθως διεισδύει πίσω από τις εχθρικές γραμμές και ολοκληρώνει την αποστολή της πολύ πριν ο εχθρός συνειδητοποιήσει πως βρισκόταν εκεί. Αυτό άλλωστε είναι που την κάνει τόσο αποτελεσματική στην γη, στο αέρα αλλά και στην θάλασσα.


Στην πραγματικότητα η λέξη SEAL σημαίνει «Sea, Air and Lands”, που δηλώνει πως οι στρατιώτες μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε μορφή απειλής.


Η σωματική και πνευματική δύναμη που απαιτείται για να γίνεις πεζοναύτης πραγματικά ξεπερνά κάθε όριο.


Η εκπαίδευση διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Σημειώνεται πως πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα πολύ αυστηρό χρονικό πλαίσιο.


Φτάνοντας στην γενική εκπαίδευση, προχωράς στην εκπαίδευση επιμόρφωσης των πεζοναυτών, η οποία ανοίγει την πόρτα σε μια ακόμα πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση.


Βέβαια όλα αυτά διασφαλίζουν ότι οι πεζοναύτες είναι πανέτοιμοι τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά ώστε να λάβουν μέρος στις πιο δύσκολες επιχειρήσεις .




2. Ηνωμένο Βασίλειο, SAS



Καμία άλλη από τις Ειδικές Δυνάμεις της Ευρώπης δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι ισχυρότερη από την SAS.


Η Βρετανική Special Air Service (SAS) συστάθηκε το 1941 ως δύναμη που θα μπορούσε να λειτουργήσει πίσω από τις γραμμές της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθώς και να υποστηρίξει τα κινήματα αντίστασης εναντίον των δυνάμεων κατοχής.


Η εκπαίδευση που πρέπει να περάσει κάποιος για να γίνει μέλος της SAS είναι εξαιρετικά δύσκολη.


Και αυτό διότι εκτός από την πορεία 40 μιλίων, τα 2 μίλια κολύμπι, τα push-ups και τα pull-ups θα πρέπει να επιβιώσει σε μια ζούγκλα, ώστε να μάθει να επιβιώνει και να πλοηγείται.


Η τελική δοκιμασία είναι μια ανάκριση 36 ωρών που αποσκοπεί στην πνευματική διάλυση των υποψηφίων.


Η SAS εκπαιδεύεται επίσης από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών ΜΙ5 και ΜΙ6 για την ανάληψη επιχειρήσεων κατά της κατασκοπείας.


Είναι σαν να έχεις τους Αμερικανούς Πεζοναύτες και τον James Bond σε ένα. Άλλωστε και το έμβλημα τους φέρει την φράση: «Όποιος τολμάει, νικάει».




1. ΗΠΑ, Delta Force



Η Delta Force είναι μια μονάδα που αποτελείται από στρατιώτες όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.


Είναι εξοπλισμένη με ό,τι πιο εξελιγμένο στον «κόσμο των όπλων», ενώ οι επιχειρήσεις της παραμένουν πολύ καλά φυλαγμένα μυστικά. Άλλωστε πρωταγωνιστεί σε οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση.


Τα μέλη της δεν θεωρούνται στρατιώτες αλλά όπλα και αποφεύγουν την παραδοσιακή φιλοσοφία της στρατιωτικής ζωής. Φορούν πολιτικά ρούχα και εργάζονται για όποιον τους χρειαστεί (για τον στρατό, το FBI, την CIA).


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ούτε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε ο στρατός αναγνωρίζει επισήμως την ύπαρξη της Delta Force.


Από την ίδρυσή της το 1997, η Delta Force συνδέεται μ’ όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του Αμερικανικού Στρατού.


Ωστόσο έχει πολλές φορές επικριθεί για την διεξαγωγή αποστολών που βρίσκονταν στο ψυγείο λόγω της νομοθεσίας που πρέπει να ακολουθεί ο στρατός.


Αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχία, με πολλούς να θεωρούν πως η Delta Force έχει περισσότερη εξουσία από οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική οργάνωση σε μια ελεύθερη δημοκρατία.


Η Delta Force χρηματοδοτείται από μυστικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς μακριά από το «μάτι» του Δημοσίου και πιστεύεται πως δίνει απαντήσεις μόνο στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

http://www.armyvoice.gr/2017/12/idikes-dinamis-i-10-pio-fonikes-omades-se-olo-ton-kosmo.html