20 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΑΜΑΡΑ! Αποχωρεί ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ -Ο άνθρωπος πίσω από την έξοδο στις αγορές το 2014 και το 2017

Μόνο αθώα δεν ήταν η στιγμή που επέλεξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να πλέξει από το βήμα της Βουλής το εγκώμιο του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέλιος Παπαδόπουλος λίαν συντόμως θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό.


Ποιος είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος; Είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2014, μετά από μια 5ετία πλήρους μνημονιακής απομόνωσης από τις αγορές, αλλά κι εκείνος που “έστησε” την έκδοση του περασμένου Ιουλίου, καθώς και την εξαιρετικά πετυχημένη ανταλλαγή των 20 ομολόγων του PSI πριν από ένα μήνα. Αυτό ακριβώς του πίστωσε- έστω με καθυστέρηση- ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας τον, μάλιστα, ως παράδειγμα διακομματικού τεχνοκράτη (τοποθετήθηκε ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από τον Α. Σαμαρά), που χειρίζεται τις πιο “ευαίσθητες” υποθέσεις του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς κομματικές παρωπίδες. Και τότε γιατί ο Σ. Παπαδόπουλος αποχωρεί;

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι σκέφτεται να παραιτηθεί, παρά το ότι κατά βάση επιθυμούσε να φτάσει ως το τέρμα, δηλαδή την ολοκλήρωση του Προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν ότι πέρα από τη γκρίνια που υπήρξε στην αρχή της κυβερνητικής θητείας προς τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από κομματικά στελέχη και κάποιους... σκληροπυρηνικούς υπουργούς, δεν έλειψε και η γκρίνια από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κάποιοι... βασιλικότεροι του βασιλέως, θεωρούσαν ότι ο Σ. Παπαδόπουλος θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του, από τη στιγμή που είχε τοποθετηθεί επί κυβερνήσεως Ν.Δ. “Το κλίμα είναι πολύ διχαστικό στον πολιτικό κόσμο”, αναφέρουν οι ίδιοι άνθρωποι, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία έπρεπε να γίνει ένας αυστηρά τεχνοκρατικά χειρισμός των πιο δύσκολων θεμάτων, που σαφώς δεν μπορούν να έχουν κομματικό χαρακτήρα. Και κάπως κατέστη μονόδρομος η αναζήτηση της επόμενης ημέρας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι θα βρει το σημερινό επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σε μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού.

“Αν είναι θέμα καριέρας, δεν μπορώ να το εμποδίσω. Θέλω, όμως, 2 εξόδους πριν αποχωρήσετε”, φέρεται να απάντησε ο Α. Τσίπρας στο Σ. Παπαδόπουλο, ο οποίος αφού “έκλεισε” την έκδοση του περασμένου Ιουλίου, πήρε επ’ ώμου και το swap των 30 δισ ευρώ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα μυστικά και την αρχιτεκτονική των 20 ομολόγων του PSI, όπως επίσης τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τρελή κούρσα των τελευταίων εβδομάδων στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι οι έως τώρα κινήσεις ήταν οι δέουσες και το ερώτημα που “καίει” είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

Αν και το έδαφος για την επόμενη έκδοση, που θεωρεί δεδομένη η αγορά αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έχει ήδη στρωθεί και οι αναλυτές σημειώνουν ότι “η δουλειά θα είναι μάλλον εύκολη”, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στον ΟΔΔΗΧ. Έτοιμα στελέχη, με μεγάλη εμπειρία, που θα μπορούσαν να αναλάβουν από ... χθες το τιμόνι, υπάρχουν, αλλά είναι γνωστό στους μύστες ότι οι αγορές και πολύ περισσότερο οι τεχνοκράτες του Euroworking Group και οι υπουργοί του Eurogroup, θέλουν το χρόνο τους για να αλλάξουν συνήθειες, κοινώς να εμπιστευτούν νέα πρόσωπα. Σημειωτέον ότι από εδώ και πέρα, κάθε μέρα και ώρα θα “μετράει”, όχι μόνο στο πεδίο των πολιτικών διαβουλεύσεων, αλλά κυρίως στο μέτωπο των τεχνοκρατικών προετοιμασιών, αφού από αυτές θα κριθεί εν πολλοίς το στοίχημα της “επόμενης ημέρας”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr