29 Δεκεμβρίου 2017

Χρονιά εξαγορών και συγχωνεύσεις το 2017- Τα deals ξεπέρασαν τα 3,5 τρισ. δολάρια

Ξεπέρασαν τα 3,5 τρισ. δολάρια οι μεγάλες συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να αποκτήσουν ή να συνεργαστούν με ανταγωνιστές τους σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά απέναντι σε κολοσσούς όπως η Amazon, η Facebook και η Netflix.


Η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων των ΗΠΑ, η CVS Health, εξαγόρασε έναντι 69 δισ. δολαρίων την Aetna που ειδικεύεται σε ασφάλειες στον κλάδο της υγείας. Αυτό έγινε επειδή οι δύο όμιλοι θέλησαν να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει πιθανής εισόδου της Amazon στην αγορά φαρμάκων.

Η επέκταση της Facebook και της Netflix οδήγησε τον μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ να πουλήσει την 21th Century Fox στην Disney.  H συμφωνία ανήλθε σε 66 δισ. δολάρια.

Αρκετά ντιλ έγιναν επίσης στην Ευρώπη όπου οι συνολικές εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεπέρασαν τα 850 δισ. δολάρια. Οι συγχωνεύσεις αυτές αποδίδονται στη θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας που αυξάνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Τα συνολικά ντιλ που έγιναν στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 1,4 τρισ. δολάρια.

Για το 2018 μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί η τάση αυτή, καθώς πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ αναζητούν ήδη τρόπους για να εκμεταλλευτούν όσο γίνεται καλύτερα τη μείωση της φορολογίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για τον λόγο αυτόν εξετάζουν συνέργειες που θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο το λειτουργικό τους κόστος.

Με βάση στοιχεία του Reuters, ο συνολικός όγκος των συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις ανήλθε στα 3,5 τρισ. δολάρια φέτος, σημειώνοντας πτώση 1% σε σχέση με πέρυσι και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.