05 Δεκεμβρίου 2017

Πώς ο 23χρονος γιος του δισεκατομμυριούχου Ροκφέλερ έπεσε θύμα κανιβαλισμού-ΒΙΝΤΕΟ-

Στις 21 Νοεμβρίου του 1961, ο 23χρονος Μάικλ Ροκφέλερ, γιος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ, βρέθηκε να παλεύει με τα κύματα όταν το καταμαράν του αναποδογύρισε στις νοτιοδυτικές ακτές της Νέας Γουινέας.

Ο νεαρός αποφάσισε να κολυμπήσει πέντε με δέκα μίλια (σχεδόν 15 χλμ. τόσο το υπολόγισε) μέχρι την ακτή της πιο απομακρυσμένης γωνιάς του κόσμου. Ο συνεργάτης του σε αυτή την αποστολή, Ρενέ Ουέσινγκ, θα τον περίμενε στο αναποδογυρισμένο ξύλινο κύτος το οποίο η θάλασσα «κακοποιούσε» για εικοσιτέσσερις ώρες.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να πας», είπε ο Ουέσινγκ στον φίλο του.
«Όχι, είναι εντάξει. Νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω», απάντησε ο Μάικλ.

Κάπως έτσι βρέθηκε στο νερό με δύο άδεια μπιτόνια βενζίνης δεμένα στη στρατιωτικού τύπου ζώνη του για να τον κρατάνε στην επιφάνεια. Ξεκίνησε να κολυμπάει αργά προς την ακτή η οποία εκτιμούσε ότι ήταν 10 ώρες μακριά.

Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος θα έβλεπε ζωντανό τον Μάικλ Ροκφέλερ. Η έρευνα που έγινε στη θάλασσα, από τον αέρα αλλά και στη γη δεν έδειξε τίποτα, και το μυστήριο γύρω από την εξαφάνισή του νεαρού γόνου άφησε τους Ροκφέλερ - και τον κόσμο- με ερωτήματα. Θεωρούσαν ότι πνίγηκε. Έκαναν λάθος.

Φωτογραφία: AP

Τα μέλη μιας ιδιαίτερα βίαιης φυλής στη Νέα Γουινέα τον βασάνισαν, τον αποκεφάλισαν και τον έφαγαν σε ένα κανιβαλιστικό τελετουργικό.

Χρειάστηκαν δεκαετίες και εκτεταμένες έρευνες στις Κάτω Χώρες καθώς και στο απομακρυσμένο νησί της νοτιοδυτικής Νέας Γουινέας και συνάντηση με τη φυλή Ασμάτ για να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη, από τον δημοσιογράφο Καρλ Χόφμαν ο οποίος έγραψε βιβλίο για τον Μάικλ Ροκφέλερ, με τίτλο Savage Harvest.

Μετά από πολλές ώρες κολύμπι, ο Ροκφέλερ είδε την ακτογραμμή.

Ένιωσε ασφάλεια όταν είδε κάποιους ντόπιους, περίπου 50, με τα κανό τους ακουμπισμένα στα δέντρα. Η ώρα ήταν 6 το πρωί και ο ήλιος είχε αρχίσει να ανατέλλει.
Οι ντόπιοι τον σημάδεψαν με τα δόρατά τους θεωρώντας ότι ήταν κροκόδειλος, αλλά όταν ο Μάικλ γύρισε και έδειξε το στομάχι του. Τότε κατάλαβαν ότι ήταν άνθρωπος ... και τον αναγνώρισαν γιατί είχε ξαναβρεθεί στο χωριό.

Ήταν ο «Μάικι»
Οι ντόπιοι αυτοί άνδρες ήταν μυώδεις, δυνατοί, με σκούρο δέρμα και τεράστια πίρσινγκ. Δεν έχασαν χρόνο. Έβγαλαν τον Μάικλ στην ακτή και σε μια απρόσμενη κίνηση, τον περικύκλωσαν.

Ο Αχίμ, επικεφαλής ενός από τα πέντε σπίτια που αποτελούσαν το χωριό Ασμάτ, στράφηκε στον Πεπ, ο οποίος είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλο και είχε μαζέψει τα περισσότερα κεφάλια.

«Έσκυψε και κάρφωσε την πλάτη του λευκού σχίζοντας το δέρμα με το δόρυ μέχρι τα πλευρά του. Ο Μάικλ φώναξε, βγάζοντας έναν βαθύ σπαρακτικό ήχο που δεν έμοιαζε ανθρώπινος. Έπειτα τον έβαλαν σε ένα κανό», γράφει ο συγγραφέας.

Φωτογραφία: AP

Το είχαν κάνει δεκάδες φορές ακολουθώντας ιερούς κανόνες που καθόριζαν τη ζωή και τους έκαναν άντρες. Ήταν έτοιμοι να πάρουν τη δύναμή του και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στον κόσμο.

Οι πενήντα άνδρες μπήκαν στα κανό και άρχισαν να κατεβαίνουν τον ποταμό για να φτάσουν σε ένα σημείο της ακτής που είχε μαλακή λάσπη. Εκεί έβγαλαν τον Μάικλ από το κανό, τον έσυραν στη λάσπη και άρχισαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι.

«Αυτό το κεφάλι είναι δικό μου!» φώναξε κάποιος από τη φυλή.

Ο Φιν ο Πεπ και ο Αχίμ τον σήκωσαν ελαφρώς από το έδαφος και έσπρωξαν το κεφάλι του προς τα εμπρός. Ένα τσεκούρι σηκώθηκε και έπεσε στο πίσω μέρος του λαιμού του. Ο Μάικλ Ροκφέλερ ήταν νεκρός.

Ο Αχίμ τον γύρισε και έσπρωξε στο λαιμό του ένα μαχαίρι από μπαμπού, έπειτα πίεσε το κεφάλι πίσω μέχρι να σπάσουν οι σπόνδυλοι. Ο Ροκφέλερ ήταν πλέον ιερό κρέας.

Μια βαθιά τομή έγινε από τον πρωκτό μέχρι το λαιμό, και από τη μία μασχάλη μέχρι την άλλη.

Αμέσως μετά, του έσπασαν τα πλευρά με ένα τσεκούρι, ξερίζωσαν το στέρνο, έκοψαν τα χέρια και τα πόδια και έβγαλαν τα εντόσθιά του, καθώς οι υπόλοιποι άνδρες της φυλής έψαλλαν.

«Ήταν ιερή βία», γράφει στο βιβλίο του ο συγγραφέας.

Έβγαλαν το σκαλπ από το κεφάλι του Μάικλ, το μαγείρεψαν και έκοψαν το πρόσωπο από τη ρίζα της μύτης μέχρι τον αυχένα.

«Τίναξαν τα μυαλά του Μάικλ στο φύλλο μιας μπανανιάς, έξυσαν το κρανίο με ένα μαχαίρι για να πάρουν ό,τι είχε απομείνει, έπειτα ανακάτεψαν τη μάζα με σάγκο, έκλεισαν το φύλλο από πάνω και το έβαλαν στη φωτιά. Αυτό το φαγητό ήταν ιδιαίτερο.

Φωτογραφία: AP

Ο λόγος για τη φρικτή δολοφονία του Μάικλ ήταν η εκδίκηση. Πριν φτάσει ο νεαρός Ροκφέλερ, οι Ολλανδοί είχαν δολοφονήσει πέντε ανθρώπους από την ελίτ του Ασμάτ.

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ, Μάικλ Ροκφέλερ, είχε ξαναβρεθεί στην ολλανδική Νέα Γουινέα σε ταξίδι που έκανε τον Οκτώβριο του 1961, πάλι μαζί με τον Ρενέ σε μια αποστολή εντοπισμού έργων τέχνης για το Μουσείο Προϊστορικής Τέχνης που ίδρυσε ο πατέρας του στη Νέα Υόρκη.
Όταν έφτασε για πρώτη φορά στο νησί γνώριζε ήδη αρκετά πράγματα για τη φυλή των Ασμάτ, που επέζησε του πολιτισμού για περισσότερα από 40.000 χρόνια.

Είχε επισκεφθεί 13 χωριά μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά το πρώτο του ταξίδι το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο μόνο ένα ταξίδι δεν ήταν αρκετό.

Ο παπούς του ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο πατέρας του ήταν κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, είχε μόλις ξεκινήσει το ράλι για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ο Μάικλ Ροκφέλερ, θέλησε να αποδείξει ότι ήταν άξιος συνεχιστής της αυτοκρατορίας.

Ενώ οι φήμες, ότι είχε φτάσει στην ακτή και τον είχε φάει η τοπική φυλή Ασμάτ, άρχισαν να κυκλοφορούν, η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε οτιδήποτε. Η έρευνα σταμάτησε και ο Μάικλ κηρύχθηκε νεκρός από πνιγμό το 1964.

Φωτογραφία: AP

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Καρλ Χόφμαν, ο οποίος είναι και συντάκτης στο National Geographic Traveler, αποφάσισε να αναλάβει την αποστολή και να ξεδιαλύνει το μυστήριο.
Έμαθε ότι η ολλανδική κυβέρνηση και οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές γνώριζαν τι συνέβη στον Μάικλ αλλά σιωπούσαν.

Ο Χόφμαν ταξίδεψε στο Ασμάτ, το οποίο αποτελείται από βάλτους και ποτάμια και πέρασε τέσσερις μήνες εκεί, με τους γιους των δολοφόνων του Μάικλ. «Αυτοί οι άνδρες ήταν πρωτόγονοι και έκαναν πράγματα-ταμπού για τον δυτικό κόσμο» θα πει αργότερα ο συγγραφέας.

Είχαν σεξουαλικές επαφές μεταξύ τους, μοιράζονταν συζύγους, έπιναν ο ένας τα ούρα του άλλου και έκαναν πεολειχία στον αρχηγό του Βασίμ.

Σκότωσαν τους γείτονές τους, έκαναν συλλογή από ανθρώπινα κεφάλια και έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα.

Ο συγγραφέας πιστεύει ότι οι Ροκφέλερ τελικά γνώριζαν την αλήθεια αφού το Associated Press δημοσίευσε μια ιστορία όπου ένας ιερέας με το όνομα Μάικλ κανιβαλίστηκε και φαγώθηκε από τους Ασμάτ.

Κανείς Ροκφέλερ δεν πήγε ξανά στο Ασμάτ ούτε δέχτηκε δημόσια καμία άλλη εκδοχή εκτός του ότι ο Μάικλ πνίγηκε.