21 Δεκεμβρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Μελβούρνη: 32χρονος Αφγανός με ψυχολογικά προβλήματα ο οδηγός που παρέσυρε 19 ανθρώπους

Σε σοβαρά κατάσταση οι τέσσερις από τους τραυματίες - Τον 32χρονο συνέλαβε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας - 24 ετών ο δεύτερος συλληφθείς, δεν σχετίζεται με το περιστατικό


Ένας 32χρονος άνδρας με καταγωγή από το Αφγανιστάν είναι σύμφωνα με την αστυνομία ο οδηγός του λευκού οχήματος που το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) παρέσυρε και τραυμάτισε 19 - σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό - ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και ένα μικρό παιδί που νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Μελβούρνης Σέιν Πάτον δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο 32χρονος ήταν γνωστός στην αστυνομία καθώς είχε ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και ψυχολογικών προβλημάτων.
Ο Πάτον ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην μιλούν για πράξη «μοναχικού λύκου». «Είναι ένα τρομακτικό περιστατικό με ένα άτομο να οδηγεί το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς. Είναι ένα έγκλημα και θα το ερευνήσουμε. Όπως είπε τα βασικά σημεία που εξετάζουμε σχετίζονται με το ψυχολογικό του παρελθόν και τη χρήση ναρκωτικών» είπε ξεκαθαρίζοντας σε επόμενη ερώτηση ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον 32χρονο με τρομοκρατία.

Βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του 32χρονου:


Όσο για τον δεύτερο συλληφθέντα, ηλικίας 24 ετών, δεν σχετίζεται με το περιστατικό αλλά κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών επειδή κατέγραφε όσα συνέβαιναν στο σημείο ενώ φέρεται να είχε και μαχαίρια στην τσάντα του.

Συνολικά από το αυτοκίνητο παρασύρθηκαν και τραυματίστηκαν 19 άτομα, με τέσσερα εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τα υπόλοιπα 15 βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Νωρίτερα η εφημερίδα The Australian είχε πρώτη αναφέρει πληροφορίες ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ένας ψυχοπαθής εθισμένος στο ναρκωτικό ice.

Ο 32χρονος Αφγανός συλληφθείς


Η αστυνομία στην επίσημη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι τον 32χρονο συνέλαβε ένας εκτός υπηρεσίας αστυνομικός, τον οποίο στη συνέχεια βοήθησαν άλλοι συνάδελφοί του.

Ο αστυνομικός αυτός, μάλιστα, τραυματίστηκε στον ώμο και το χέρι ενώ προσπαθούσε να ακινητοποιήσει τον 32χρονο.

Η αστυνομία επιμένει τέλος ότι πρόκειται για μια «εσκεμμένη ενέργεια» χωρίς ακόμα να δίνει απαντήσεις για τα κίνητρα του δράστη.

«Ακούγαμε μόνο κραυγές»

Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς λίγο πριν τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) στην οδό Φλίντερς μπροστά από σταθμό τρένου σε μια περιοχή που θεωρείται από τις πιο πολυσύχναστες της πόλης.

«Ακούσαμε ένα θόρυβο και είδαμε αυτό το λευκό αυτοκίνητο να παρασύρει τους πάντες» περιέγραψε τι συνέβη αυτόπτης μάρτυρας. «Το μόνο που τον φρέναρε ήταν τα σώματα των ανθρώπων πάνω στα οποία έπεσε» είπε ένας δεύτερος μάρτυρας για το περιστατικό που συνέβη σε μια διασταύρωση.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τη στιγμή που το αυτοκίνητο περνούσε από τη διασταύρωση με μια ταχύτητα, κατά τον ίδιο, 70χλμ./ώρα, στο σημείο βρίσκονταν έως και 100 άνθρωποι. «Το μόνο που μπορέσαμε να ακούσουμε ήταν μπαμ, μπαμ, μπαμ, τον ήχο του αυτοκινήτου που χτυπούσε τους πεζούς και τις κραυγές» είπε άλλος μάρτυρας.

Οι πρώτες σκηνές μετά το περιστατικό



επιμέλεια: Μάριος Καλογερόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ