12 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΑ 4 ΛΕΜΕ! Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές σε 5 λεπτά τις διατάξεις για την απεργία -Τις απέσυρε μετά στη Βουλή

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το σάλο αντιδράσεων που είχε δημιουργηθεί, η κυβέρνηση  έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας.


Και έτσι, απέσυρε την περασμένη Τρίτη, από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τις τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:

  • Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
  • Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με όσα ελεγαν τότε πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Οπως αποκαλύπτεται σήμερα, οι εν λόγω διατάξεις που απαιτούν την απόλυτη πλειοψηφία των μελών, προκειμένου τα πρωτοβάθμια σωματεία να αποφασίζουν απεργία, συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μέσα σε μόλις 5 λεπτά, όπως σημείωσε με έκπληξη υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε ότι οι Θεσμοί φοβούνταν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά γι’ αυτό το ζήτημα. Παρά ταύτα, οι διατάξεις αποσύρθηκαν κακήν κακώς από τη Βουλή, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων και τις εσωκομματικές γκρίνιες, που έδειξαν ότι η κυβέρνηση μάλλον υποτίμησε το θέμα. Με δεδομένο ότι η σχετική διάταξη αποτελεί ένα από τα 70 προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, θα επανέλθει- άγνωστο με ποια επαναδιατύπωση- λίαν συντόμως προς ψήφιση. Αυτή θα είναι, όμως, μόνο η αρχή.