04 Δεκεμβρίου 2017

«Τρόμος» στο Μαξίμου: Αναχαιτίστε Ζωή και Βαρουφάκη γιατί... χανόμαστε

Ιδιαίτερα αγχωμένοι για δύο πρώην «συντρόφους» τους εμφανίζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι εσχάτως έχουν αυξήσει την κινητικότητά τους και δείχνουν να συσπειρώνουν δίπλα τους ένα μεγάλο μέρος των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προβληματίζοντας το πρωθυπουργικό επιτελείο και την Κουμουνδούρου.

Μετά τη στροφή του κυβερνώντος κόμματος της αριστεράς προς μνημονιακές πολιτικές, που έφεραν μειώσεις σε συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και αύξηση της φορολογίας κυρίως στις μεσαίες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διαψεύδοντας προσδοκίες και υποσχέσεις, ένα μεγάλο ποσοστό παραδοσιακών ψηφοφόρων της αριστεράς αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατηγορία, μάλιστα, αυτή του εκλογικού σώματος, όπως αναφέρουν έμπειροι ερευνητές της κοινής γνώμης, ενίσχυσε κατά πολύ τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα το ποσοστό που δηλώνουν πρώην ψηφοφόροι του κ. Τσίπρα και νυν αναποφάσιστοι ξεπερνά το 25%. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η συγκεκριμένη εκλογική ομάδα έχει αναπτύξει κινητικότητα προς μία κατεύθυνση.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, ακούει με ενδιαφέρον τη ρητορική τόσο της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη, ως εκπροσώπων της «αντισυστημικής» αριστεράς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς βλέπει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, να μην «επαναπατρίζονται», αλλά αντίθετα να στρέφονται πρός άλλες αριστερών αποχρώσεων λύσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η «Πλεύση», το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής, καταγράφει τάσεις ανόδου (εμφανίζεται στο 2,5%), με τους δημοσκόπους να θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να μπει στην επόμενη Βουλή.

Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα (έχει ήδη επισκεφτεί πάνω από έξι πόλεις από τον περασμένο Αύγουστο), καθώς οι μεγάλες αίθουσες των ξενοδοχείων που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις του αποδεικνύονται μικρές, με πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν δυναμικό «παρών».

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο προγραμματίζει συνέδριο για την ίδρυση κόμματος στην Ελλάδα (έστω και αν αρχικά προβάλλεται ως φορέας που θα εκπροσωπεί το κίνημα του Diem25 και θα συμμετάσχει στις επόμενες ευρωεκλογές) έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους «εκλογολόγους» της κυβέρνησης (ο συγκεκριμένος ρόλος από παλιά ανήκει στους Χριστόφορο Βερναρδάκη και Κώστα Πουλάκη), οι οποίοι και έχουν μεταφέρει τον σχετικό προβληματισμό τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στην κατεύθυνση αναχαίτισής τους εξετάζονται διάφορες εισηγήσεις από το κεντρικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μία εξ αυτών αφορά... ανταρτοπόλεμο εναντίον τους.
Δημήτρης Κουνιάς
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/tromos-sto-maximou-anachetiste-zoi-ke-varoufaki-giati-chanomaste