04 Δεκεμβρίου 2017

Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ! Μοσκοβισί κατά Βαρουφάκη: Κάποιος πρέπει να γράψει την αληθινή ιστορία χωρίς παράνοια

Ντάισελμπλουμ: Η Έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών θα κρίνει την επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Εύσημα για την κυβέρνηση - «Δεν νομίζω να έχει υπάρξει τόσο ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί - Ρέγκλινγκ: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος απέφεραν μεγαλύτερη μείωση, 25% του ΑΕΠ ως το 2060 - Εκνευρισμός για τα πρώην στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται


Η σκληρή δουλειά οδήγησε σε Staff Level Agreement (τεχνική συμφωνία), δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την Ελλάδα (στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης), έχοντας δίπλα του τον διάδοχό του, Μάριο Σεντένο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές του 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα (prior actions) και σημείωσε πως έχει ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν πολυνομοσχέδια, ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα στην αρχή του νέους έτους.

Στη συνέχεια, οι θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης, ώστε το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να μπορεί να δώσει την επίσημη έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ανησυχία για τα πρώην στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι το θέμα των τριών Ευρωπαϊων πρώην ειδικών του ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που διώκονται στην Ελλάδα ετέθη στη συνεδρίαση και ανέφερε ότι εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες, καθώς πρόκειται για τρεις ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν και τώρα βρίσκονται κατηγορούμενοι.

Επίθεση στον Βαρουφάκη

Πέρα από τα καλά λόγια για την Ελλάδα και τον Μάριο Σεντένο, τις εντυπώσεις έκλεψε η επίθεση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για όσα έγραψε στο τελευταίο βιβλίο του («Ενήλικες στην Αίθουσα») για τις διαπραγματεύσεις του 2015.

Η κουβέντα έφτασε στον κ. Βαρουφάκη ως εξής:

Μιλώντας για τις δύσκολες στιγμές της θητείας του, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι η επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά του στην υπόθεση της Κύπρου θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αλλά δεν μετανιώνει για την ουσία των αποφάσεων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές του 2015, «όταν καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τα υπόλοιπα θα τα γράψω στο βιβλίο μου» σχολίασε.

Αμέσως πήρε τη σκυτάλη ο κ. Μοσκοβισί, που είπε ότι περιμένει το βιβλίο του κ. Ντάισελμπλουμ. Εκεί σχολίασε ότι έχει υπάρξει και το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη και ότι περιμένει το βιβλίο του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup, γιατί «κάποιος πρέπει να γράψει την αληθινή ιστορία χωρίς παράνοια» ("the real story without paranoia", σύμφωνα με την επίσημη διερμηνεία στα αγγλικά). «Συγγνώμη, αλλά έπρεπε να το πω» προσέθεσε ο κ. Μοσκοβισί μετά την ευθεία βολή προς τον κ. Βαρουφάκη.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι στηρίζεται στο νέα πρόεδρο του Eurogroup για την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης, χαιρέτισε το Staff Level Agreement, τονίζοντας ότι αποτελεί καλό νέο. «Δεν νομίζω να έχει υπάρξει τόσο ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αυτό στέλνει ένα θετικό σήμα» τόνισε.

Ο Επίτροπος εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θύμισε ότι ο φετινός στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Όσον αφορά στις επόμενες ενέργειες, είπε ότι έχουν συμφωνηθεί δράσεις για τα ενεργειακά, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και για την εκπόνηση μιας στρατηγικής για την ανάπτυξης με την Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία αυτού του σχεδίου.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος 

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα καλό σήμα για την ιδιοκτησία του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας αλλά και για τις αγορές.

Τόνισε επίσης ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος τα οποία βελτιώνουν τη βιωσιμότητά περισσότερο από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά, δηλαδή 25% του ΑΕΠ αντί για 20%, χωρίς κόστος για τα μέλη του ESM (δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης).

Αμέσως μετά ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για το χρέος, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση και αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.