27 Δεκεμβρίου 2017

«Αγκάθι» για Τσίπρα-Καμμένο η λύση στο όνομα της ΠΓΔΜ

Ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός με το...καλημέρα της νέας χρονιάς.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες το 2018 έχει ανακηρυχθεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε έτος σταθμό για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια.


Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός εξωτερικών, έχουν εκπέμψει σήμα για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, ενώ και η άλλη πλευρά φαίνεται να υποχωρεί από τη σκληρή στάση της και να εγκαταλείπει τα αλυτρωτικά κηρύγματα.

Ωστόσο, μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα  φαίνεται να έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες καθώς στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι την γραμμή της συναίνεσης ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και βασικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καμμένος έχει ήδη κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας. Την ώρα που το Μαξίμου κάνει λόγο για  «συναινετική λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας».!

Πυρά από ΝΔ – αντεπίθεση από Μαξίμου

Η διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση έδωσε την ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει ακόμη και για απώλεια της δεδηλωμένης. Από το Μαξίμου όμως υποβαθμίζουν το ζήτημα λέγοντας πώς είναι εύλογο να υπάρχουν διαφορετικές σκοπιές με δεδομένο τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές των δύο κομμάτων δείχνοντας... στη Βουλή για την έγκριση εθνικής συναινετικής πρότασης.

 Με αυτόν τον τρόπο εξάλλου πιέζουν και τον Κ. Μητσοτακή τον οποίο εγκαλούν ότι δεν έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση καθώς και αυτός έχει να αντιμετωπίσει πρόβλημα διαφοροποιήσεων και μάλιστα στο εσωτερικό του ίδιου του κόμματος.

Εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές συνεννοήσεις μετά τις γιορτές

Με αυτά δεδομένα, ο κ. Τσίπρας πρέπει να διαχειριστεί ένα νέο μεγάλο αγκάθι που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη συνοχή της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια μετά τις γιορτές και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες  και εκ μέρους του Πρωθυπουργού για να γεφυρωθει η απόσταση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται εντός του 2018 για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr