18 Δεκεμβρίου 2017

Κοντονής: Απονομή χάριτος σε πολίτη για να διοριστεί στο δήμο Αθηναίων

Εχει καταδικαστεί 5 φορές για το αδίκημα της κλοπής

Χριστουγεννιάτικο μποναμά σε πολίτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί 5 φορές για το αδίκημα της κλοπής, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής προκειμένου να διοριστεί στο δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων, αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες του συγκεκριμένου πολίτη ώστε να μην αποτελούν κώλυμα για την ένταξή του στο δυναμικό της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Αθηναίων.

Με βάση την απόφαση του κ. Κοντονή, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 13 Δεκεμβρίου 2017, η τελευταία καταδικαστική απόφαση είχε επιβληθεί από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών και αφορούσε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών μετατραπείσα σε χρηματική για κλοπή. Είχαν προηγηθεί άλλες 4 καταδικαστικές αποφάσεις από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε προγενέστερα έτη για το ίδιο αδίκημα συνολικής ποινής φυλάκισης 23 μηνών και 15ημερών. 
 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου, «τα κριτήρια απονομής χάριτος δεν ταυτίζονται με εκείνα που χρησίμευσαν στο δικαστήριο για το σχηματισμό της δικανικής του κρίσης, αλλά είναι κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, αφού ο θεσμός εξυπηρετεί πρωτίστως τη σωφρονιστική πολιτική που ασκεί η Πολιτεία». Η διαδικασία απονομής χάριτος, που αποτελεί προνομία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κινείται συνηθέστερα μετά από πρωτοβουλία και αίτηση του ενδιαφερόμενου πολίτη ενώ μπορεί να προκληθεί και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αίρονται οι νόμιμες συνέπειες όλων των καταδικαστικών αποφάσεων, που προβλέπονται από τον Ποινική Νόμο ή από οποιονδήποτε άλλο νόμο και εμπόδιζαν μέχρι πρότινος τον αιτούντα να διοριστεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.