05 Δεκεμβρίου 2017

Ο απεργός (της πο@τσας) πείνας Μαζιώτης έβαλε φωτιά στο υπόγειο του Κορυδαλλού

Με μια ακατανόητη, βίαιη και επικίνδυνη ενέργεια, ο απεργός πείνας Νίκος Μαζιώτης έβαλε χθες φωτιά στον χώρο των υπόγειων κελιών κράτησης των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Τα υπόγεια κελιά γέμισαν καπνούς και για λίγη ώρα επικράτησε πανικός. Τα τηλέφωνα έπαψαν να λειτουργούν, ενώ κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει τη λογική μιας τέτοιας ενέργειας.


Ο ίδιος ο απεργός πείνας, που μοιάζει να μη συνειδητοποιεί πλέον τον αντίκτυπο των ενεργειών του, με νέα επιστολή-ανάρτηση στο Indymedia καταγγέλλει επικείμενη απόφαση του εισαγγελέα για μεταφορά του ίδιου και της Πόλας Ρούπα ξανά στο νοσοκομείο, χωρίς να διασφαλίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα να επικοινωνούν από εκεί με το παιδί τους.

Ο Μαζιώτης αναφέρει ότι «έβαλα φωτιά στη στάση του υπαλλήλου που ελέγχει με τηλεχειριστήριο την κιγκλίδα, κατέστρεψα τους λαμπτήρες του διαδρόμου, προκάλεσα φθορές σε κελιά, έσπασα υδραυλικά, νιπτήρες και λεκάνες».

Τα όσα περιγράφει δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το πώς μπορεί να παραμείνει η απεργία πείνας μια ακραία αλλά μέχρι τώρα περιφρουρημένη και σεβαστή επιλογή από κάθε κρατούμενο που έφτανε στο σημείο να καταφύγει σε αυτήν, διεκδικώντας να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματά του.

Οι δύο απεργοί πείνας προβάλλουν τρία διαφορετικά αιτήματα: Το πρώτο είναι η δυνατότητά τους να επικοινωνούν με το παιδί τους. Το αίτημα έχει γίνει ήδη εδώ και καιρό δεκτό και αυξήθηκαν και οι ώρες του κοινού επισκεπτηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων, τους έχει δοθεί επίσης η δυνατότητα και μεταξύ τους συναντήσεων, η διάρκεια των οποίων αυξήθηκε σε μιάμιση ώρα (οι ίδιοι ζητούσαν 2 ώρες).

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο αίτημα περί παύσης της απομόνωσης του Νίκου Μαζιώτη, οι πληροφορίες λένε ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, μια και ο ίδιος φαίνεται πως για άγνωστους λόγους έχει έρθει συχνά σε προστριβή με συγκρατούμενούς του, με αποτέλεσμα σε δύο τουλάχιστον χώρους κράτησης να υπάρχουν προβλήματα συμβίωσης.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε χώρο μαζί με άλλον έναν κρατούμενο που φαίνεται ότι έχει δεχτεί απειλές και χρήζει προστασίας.

Δεύτερες σκέψεις

Οσο για το κοινό αίτημα που είχαν με άλλους κρατούμενους σχετικά με τον νέο σωφρονιστικό κώδικα, το θέμα έχει προς το παρόν παγώσει, εφόσον φαίνεται ότι ο νέος Κώδικας θα περάσει τον χειμώνα του στο... ψυγείο, καθώς φαίνεται να υπάρχουν πιο σημαντικές κυβερνητικές προτεραιότητες αλλά και δεύτερες σκέψεις σχετικά με προβληματικά ή και θολά διατυπωμένα σημεία του που δημιούργησαν αναστάτωση στον χώρο των κρατουμένων.

Σχετικά με την κατάσταση της υγείας των δύο απεργών, έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή το βράδυ επισκέπτης γιατρός έκρινε ότι πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, κι ενώ οι 3 γιατροί του νοσοκομείου των φυλακών δεν διαπίστωσαν ότι οι δύο απεργοί χρήζουν μεταφοράς, εντούτοις η Π. Ρούπα και ο Ν. Μαζιώτης μεταφέρθηκαν φρουρούμενοι στο Τζάνειο.

Εκεί τους δόθηκε η δυνατότητα με μεταφερόμενη τηλεφωνική συσκευή να επικοινωνούν 2 φορές την ημέρα με το παιδί και 2 φορές με τους συνηγόρους τους.

Οι γιατροί του Τζάνειου έκριναν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους, ενώ και οι ίδιοι οι απεργοί θέλησαν να επιστρέψουν στη φυλακή.

Είναι φανερό ότι μια τόσο αδιέξοδη στάση εκ μέρους των δύο κρατουμένων αλλά και η χθεσινή συμπεριφορά του Ν. Μαζιώτη δεν επιτρέπουν μια λογική συνεννόηση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν την απεργία και να μπορούν με ηρεμία να δέχονται το παιδί τους στις φυλακές.

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
http://www.efsyn.gr/arthro/apergia-peinas-kai-foties-ston-korydallo