29 Δεκεμβρίου 2017

«Για τα μάτια του κόσμου» η διαφωνία Τσίπρα - Καμμένου για το Σκοπιανό

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αν νομίζετε ότι η κυβερνητική συμμαχία Τσίπρα Καμμένου θα «σπάσει» λόγω της διαπραγμάτευσης για το όνομα των Σκοπίων, κρατήστε μικρό καλάθι.


Οι δύο εταίροι, οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε, πως είχαν συμφωνήσει μέσα σε δέκα λεπτά την συγκρότηση του κυβερνητικού τους συνασπισμού, ασφαλώς και δεν πρόκειται να τερματίσουν την συνεργασία για το θέμα της ΠΓΔΜ, με μεγάλη ευκολία και «ελαφρά τη καρδία».

Μήπως λοιπόν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που μπορεί να εξηγήσει την μεταξύ τους «ελεγχόμενη» ένταση;

Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, θα αντιληφθεί κανείς ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κ.Τσίπρας έχει δώσει πολιτικό χώρο στον Πάνο Καμμένο να εκφράσει τις θέσεις και απόψεις του, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σε ανάλογες παλιότερες περιπτώσεις το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει ξανά τα «στραβά» μάτια στον συγκυβερνήτη, θέλοντας να του αφήσει «αέρα» για να απευθυνθεί στο ακροατήριό του.

Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τη γειτονική χώρα αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ΑΝΕΛ να σηκώσουν τους τόνους και να κάνουν το πολιτικό τους στίγμα πιο διακριτό,μια και μέσα από τη συνεργασία τους με το ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει θολώσει.

Κρίσιμη παράμετρο ασφαλώς και αποτελούν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα του Πάνου Καμμένου εκτός Βουλής. Το σενάριο λοιπόν της δήθεν κόντρας μεταξύ Τσίπρα Καμμένου έχει βρεθεί στο τραπέζι των αναλύσεων της ΝΔ, ως μία ακόμα διάσταση στα όσα συμβαίνουν τις μέρες αυτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Η ΝΔ δε θα παίξει σε αυτό το παιχνίδι. Διατυπώνουμε από τώρα τις θέσεις μας για να μας ακούν εντός και εκτός Ελλάδας» σημειώνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, o οποίος δεν κρύβει την εκτίμηση ότι η δήθεν απόκλιση στις θέσεις Τσίπρα Καμμένου δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό τερτίπι με στόχο την άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών των ΑΝΕΛ.

Μία διαφωνία που πιθανόν να ολοκληρωθεί σε μερικές μέρες από σήμερα με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε μάλιστα και από τις πληροφορίες που διοχετεύθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, για ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας αμέσως μετά της γιορτές. Για παράδειγμα μία καλή λύση για την κυβέρνηση ώστε η μπάλα να πάει στην εξέδρα θα ήταν να προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνητικοί εταίροι θα έδιωχναν τις ευθύνες από πάνω τους, κάνοντας πίσω μπροστά στην λαϊκή κυριαρχία.

«Σε κάθε περίπτωση την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η κυβέρνηση, αφού εκείνη έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης» σημειώνει γαλάζια πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Στην οδό Πειραιώς πάντως στέλνουν σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα στις μελλοντικές εξελίξεις:

«Πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που ζητά ο Πάνος Καμμένος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμβούλιο των δύο εταίρων, προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή θέση. Εάν δεν υπάρξει αυτή η θέση, στην οποία θα συμφωνούν Τσίπρας Καμμένος, δεν υπάρχει λόγος για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Στην ΝΔ επιμένουν για μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, θέση η οποία είχε εκφραστεί και στη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, της οποίας μέλος ήταν και ο Πάνος Καμμένος.

«Η ΝΔ ως κυβέρνηση το 2008 πήρε ξεκάθαρη θέση ξεκαθαρίζοντας από τη μία ότι χωρίς την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης τα Σκόπια δε θα μπορούσαν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις ούτε με το ΝΑΤΟ, ούτε με την ΕΕ και από την άλλη η Ελλάδα συζητούσε σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό (γεωγραφικό ή άλλο) που θα ισχύει έναντι όλων» τονίζει πηγή της Πειραιώς, συμπληρώνοντας ότι καμία ελληνική πολιτική δύναμη την περίοδο εκείνη δεν είχε ουσιαστικά διαφοροποιηθεί, καθιστώντας την θέση αυτή εθνική.

Όπως όλα δείχνουν πάντως το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι ένα κρίσιμο διάστημα για τη διαπραγμάτευση, μια και το ερχόμενο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα ο αμερικανικός παράγοντας δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για ένταξη των Σκοπίων στην συμμαχία, στοιχείο που γνωρίζει καλά η ελληνική κυβέρνηση.

http://www.liberal.gr/arthro/183416/politiki/2017/isongia-ta-matia-tou-kosmousin-i-diafonia-tsipra---kammenou-gia-to-skopiano.html