14 Δεκεμβρίου 2017

Το σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας τραυματίζει θανάσιμα Τσίπρα-Καμμένο (κάρτες)

Απολύτως ενδεικτικά της κυβερνητικής κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα και της φανερής αδυναμίας να ανταπεξέθει ακόμα και σε απλά ζητήματα είναι τα στοιχεία της δημοσκοπικής έρευνας που διεξήγαγε η MRB και η οποία εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία με καθαρό αέρα αυτοδυναμίας να ξεπερνά σε εκτίμηση ψηφου το 35%.


Εκείνο όμως που ξεχώρισε από τα ευρήματα της ίδιας της έρευνας είναι το πόσο τραυματισμένη παρουσιάζεται η κυβέρνηση και κυρίως οι Τσίπρας-Καμμένος από το σκάνδαλο της Σαουδικής Αραβίας και απ’ όλη αυτή τη σκοτεινή υπόθεση του μεσάζοντα.

Έτσι, ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που υπάρχει την περίοδο αυτή στην κοινωνία για την κυβέρνηση είναι η απάντηση στο ερώτημα «η υπόθεση των εξοπλιστικών έχει επιπτώσεις ή όχι στην κυβέρνηση;».


Το 55% απαντά πως «έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση», ενώ το 20,8% δηλώνει ότι «έχει κάποια βάση, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση».

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ που επίσης εκτιμούν ότι το ίδιο σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση.

Μία απάντηση που αποδεικνύει ότι το «πέρασμα» στον μέσο πολίτη της υπόθεσης με την πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία και τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας έχει γίνει και μάλιστα με τρόπο αρνητικό τόσο για τον κ.Καμμένο όσο και για την κυβέρνηση στο σύνολό της.

Φαίνεται πως η κοινή γνώμη αισθάνεται πως κάτι «σοβαρό» έχει συμβεί, το οποίο αντανακλά και στην συνολική εικόνα της κυβέρνησης.

Αν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν «διαρροές» προς την ΝΔ που φτάνουν το 34% αλλά και το ότι ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή, τότε έχουμε την πλήρη εικόνα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο δείχνει να μην μένει ανεπηρέαστο από τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι σύμφωνα με την Εκτίμηση Ψήφου στο 35,%, έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει διψήφιο ποσοστό, ήτοι 11,6%.

Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017).

Εκτίμηση ψήφου



Δείτε την εκτίμηση ψήφου με εύρος τιμών/αναγωγή στο σύνολο όσων εκδήλωσαν κομματική προτίμηση.