11 Δεκεμβρίου 2017

Άγριο «κυνηγητό» στους ενταγμένους στο Νόμο Κατσέλη: Οκτώ αλλαγές που έρχονται (λίστα, παραδείγματα)

Οκτώ αλλαγές έρχονται στο νόμο Κατσέλη, που προβλέπει την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τους πιστωτές καθώς και της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.


Οι πέντε κάνουν πιο ασφυκτικό το πλαίσιο, επιδιώκοντας να πεταχτούν εκτός του νόμου στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι τρεις φέρνουν ευνοϊκές αλλαγές σε όσους επιδιώκουν να υπαχθούν στις διατάξεις του.

Πιο συγκεκριμένα, με νέες διατάξεις που θα πάνε στη Βουλή:

1. Προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου όσων αιτούνται την υπαγωγή τους στο νόμο αλλά και για όσους ήδη βρίσκονται. Με τον τρόπο αυτό τράπεζες καθώς και δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ποιοι οφειλέτες αν κι έχουν την οικονομική άνεση να αποπληρώσουν τα χρέη τους εντούτοις το αποφεύγουν καλυπτόμενοι από το προστατευτικό πλαίσιο.

2. Επεκτείνεται από τα τρία στα πέντε χρόνια ο έλεγχος των περιουσιακών και άλλων εισοδηματικών στοιχείων των δανειοληπτών που ζητούν να μπουν στην ομπρέλλα προστασίας του νόμου Κατσέλη. Οι αρμόδιες αρχές επιδιώκουν να αναζητήσουν εκείνους που προχώρησαν στη μεταβίβαση ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εμφανιστούν οικονομικά αδύναμοι και να γλιτώσουν την αποπληρωμή των χρεών τους.

3. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές όταν παραλαμβάνουν τις αιτήσεις δεν θα αρκούνται απλά σε μία καταμέτρηση και καταγραφή των δικαιολογητικών, δηλαδή στο να τσεκάρουν μόνο την πληρότητα του φακέλου αλλά θα προβαίνουν και σε έλεγχο των εισοδημάτων και αξιών της ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να ξεσκαρτάρουν από την αρχή όσους δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο κριτήρια.

Έτσι, θα παρεμποδίζεται η τακτική οφειλετών να καταθέουν απλά την αίτηση και το φάκελο πετυχαίνοντας την άρση των καταδιωκτικών σε βάρος τους μέτρων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Αν πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια τότε θα αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα.

4. Αν ένας οφειλέτης παίρνει και τρίτη αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης του, τότε δεν παίρνει νέα παράταση των καταδιωκτικών μέτρων αλλά θα εξετάζεται ο φάκελος του.

5. Όταν κάποιος παίρνει αναβολή θα πρέπει εντός 30 ημερών να αιτείται ημερομηνία εκδίκασης. Αλλιώς θα αποκλείεται. Με τις δύο προαναφερόμενες αλλαγές επιχειρείται να περιοριστεί η πρακτική των στημένων αναβολών προκειμένου να επιμηκύνεται η προστασία από τα καταδιωκτικά μέτρα..

Οι ευνοϊκές αλλαγές

Πέραν όμως των προαναφερόμενων πέντε αυστηρών διατάξεων κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν και σε τρεις που διευκολύνουν τους αιτούντες σε ό,τι αφορά την προσκόμιση πλειάδας δικαιοληγητικών.

1. Έτσι, ο οφειλέτης που κάνει την αίτηση δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει τα δικαιολογητικά. Εκχωρεί αυτό το δικαίωμα στις τράπεζες ή και το δημόσιο, ανάλογα με το που έχει οφειλές.

2. Απλοποιείται η διαδικασία της ενεργοποίησης της κρατικής επιδότησης μέρους της δόσης που ορίζει το δικαστήριο σε οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες. Οι αιτούντες με μία υπεύθυνη δήλωση παραχωρούν το δικαίωμα στις τράπεζες ή το δημόσιο να εισπράττουν το μέρος της ενίσχυσης που τους αναλογεί.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη της επιδότησης υπάρχει για τα νοικοκυριά με αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ. Τότε το δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει λόγω της μεγάλης γραφειοκρατείας.

3. Ο εγγυητής μπορεί να αποδεσμεύεται εφόσον τήρησε τους όρους για τους οποίους εγγυήθηκε το δάνειο του οφειλέτη.