19 Δεκεμβρίου 2017

Επίθεση (ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΩΜΑΛΟΥ) αποσχηματισθέντος αρχιμανδρίτη κατά της κυβέρνησης Σκοπίων για την ονομασία

Ο Νικόδημος Τσαρκνιάς αυτοαποκαλείται «επίσκοπος» των υποτιθέμενων «Μακεντόνετς» στη βόρεια Ελλάδα - Αποσχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά από δημοσίευση φωτογραφιών που τον απεικόνιζαν σε ομοφυλοφιλικές ερωτικές περιπτύξεις

Επίθεση κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων, για την πρόθεσή της να επιλύσει τη διαφορά στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, εξαπέλυσε ο φιλοσκοπιανός Νικόδημος Τσαρκνιάς, που αυτοαποκαλείται «επίσκοπος» των υποτιθέμενων «Μακεντόνετς» στη βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της πΓΔΜ ο Τσαρκνιάς -που στο παρελθόν υπήρξε κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος- χαρακτήρισε “μεγάλη ντροπή” την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ενώ άφησε αιχμές και για το τελευταίο “φλερτ” της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων με το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας, το οποίο επιζητεί ρόλο “Μητρός Εκκλησίας”.

“Είναι μεγάλη ντροπή σε καιρό ειρήνης, και με την Δημοκρατία της “Μακεδονίας” να αναγνωρίζεται από περισσότερα από τα δύο τρίτα του κόσμου, να θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες το όνομα (...) Ξέρω, υπάρχει πίεση από τις μεγάλες δυνάμεις. Υπήρχε πάντα τέτοια πίεση. Οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να καταστρέψουν τον “μακεδονικό” λαό. Δεν πρέπει να αυτοκτονήσουμε” δήλωσε προκλητικά ο Τσαρκνιάς, συνεχίζοντας για την πρόσφατη απόφαση της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, να ζητήσει την υποστήριξη του Βουλγαρικού Πατριαρχείου: “Δεν στέκεται με τίποτα να γίνει η Εκκλησία μας (Σκοπίων) “κόρη” της βουλγαρικής Εκκλησίας. Πρόκειται για αυτοκτονία. Αν χάσουμε την Εκκλησία, το όνομα, την πατρίδα, τότε δεν είμαστε λαός. Θα είμαστε μηδενικοί. Θα είναι ντροπή για εμάς και για τις γενιές μας, διότι δεν κάνουμε τίποτε για το έθνος, για τον λαό, για την πίστη”.

Ο Νικόδημος Τσαρκνιάς υπήρξε στο παρελθόν πρώην κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος και αποσχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά από δημοσίευση φωτογραφιών που τον απεικόνιζαν σε ομοφυλοφιλικές ερωτικές περιπτύξεις. Ο ίδιος τότε είχε υποστηρίξει πως οι φωτογραφίες ήταν προϊόν μοντάζ και στόχο είχαν να τον θέσουν εκτός εκκλησίας επειδή αισθανόταν Σκοπιανός και όχι Έλληνας.


Παρόλο που έχει αποσχηματιστεί, κυκλοφορεί ελεύθερα φορώντας ράσο και συμμετέχοντας σε διάφορα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της υποτιθέμενης σκοπιανής μειονότητας στη χώρα μας. Παλαιότερα είχε ακουστεί πως η Εκκλησία των Σκοπίων θα τον έχριζε «μητροπολίτη Μακεδονίας του Αιγαίου», ωστόσο η σκέψη αυτή δεν προχώρησε και πολλοί αποδίδουν σε αυτό, επίθεση που είχε εξαπολύσει παλαιότερα κατά των εκεί σχισματικών μητροπολιτών.

Με την αρωγή εθνικιστικών οργανώσεων και συλλόγων Σκοπιανών της διασποράς, ο Τσαρκνιάς ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανέγερση παράνομης εκκλησίας (“Αγ. Ζλατα Μεγκλένσκα”) στην Αριδαία, όπου ενίοτε πραγματοποιεί λειτουργίες στη σλαβική γλώσσα των Σκοπίων.
Παλαιότερα ο Τσαρκνιάς είχε επιτεθεί φραστικά κατά Σκοπιανών μητροπολιτών, κατηγορώντας τους πως όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει ούτε ένα ευρώ για την ολοκλήρωση της εκκλησίας που στην Αριδαία, αλλά ούτε ποτέ κάποιος από αυτούς βρέθηκε στην Ελλάδα για να «δώσει πνευματική υποστήριξη στους «Μακεντόνετς» πιστούς», όπως αποκάλεσε τους λιγοστούς φιλοσκοπιανούς της περιοχής.
Η κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια και το τέλος του καθεστώς Γκρούεφσκι, σήμανε και το τέλος των διαύλων επικοινωνίας εθνικιστικών κύκλων με φιλοσκοπιανούς της δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατα η πάλαι ποτέ εκπρόσωπος της λεγόμενης “United “Macedonian” Diaspora” -της πλέον ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης Σκοπιανών των ΗΠΑ και του Καναδά- στην Ελλάδα, Ευγενία Νατσουλίδου, ανακοίνωσε τη διάλυση της φιλοσκοπιανής ΜΚΟ “Μακεδονική Μορφωτική και Πολιτιστική Κίνηση Εδεσσας” της οποίας ήταν πρόεδρος. Τσαρκνιάς και Νατσουλίδου επισκέφθηκαν πολλές φορές οργανώσεις και συλλόγους σκοπιανών των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Καναδά προκειμένου να εξασφαλίσουν “μαύρες” χρηματοδοτήσεις για τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.
Το 2013 η Νατσουλίδυ επιχείρησε να «φιμώσει» το ΘΕΜΑ, μετά από μήνυση που κατέθεσε για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά τελικά παραδέχτηκε ευθέως πως λαμβάνει χρηματικά εμβάσματα από οργανώσεις Σκοπιανών του εξωτερικού.

Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ