20 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ! Βίτσας: Εργαζόμαστε για να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ

Διευκρινίσεις για τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά, σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων, έδωσε ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε ότι αποτελεί ανοιχτό θέμα το πώς θα...
εξομοιωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να προκληθούν επιπλέον τριβές, αλλά εκφράζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

«Με ποιο ακριβώς τρόπο θα ασκηθεί το δικαίωμά μας, είναι ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με κυβερνητικές αποφάσεις. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει - επειδή όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα των διμερών και πολυμερών σχέσεων - με τον καθορισμό και τη λειτουργία των ενεργειακών δρόμων και με την αξιοποίηση βέβαια του υποθαλάσσιου πλούτου», δήλωσε ο κ. Βίτσας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με ζητήματα γεωστρατηγικής από τη μια μεριά αλλά και οικονομικά συμφέροντα, που αναδεικνύονται από ζητήματα γεωπολιτικής, από την άλλη. Δηλαδή, μην μπλέκουμε μόνο κράτη. Μιλάμε και για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός, που εκπέμπεται από ένα κομμάτι της ηγεσίας των Σκοπίων, ο οποίος υπάρχει στην ονομασία, στο Σύνταγμα και τις διάφορες εκδηλώσεις. «Οταν γίνονται κάποιες συζητήσεις θα υπάρχει ενός είδους συμβιβασμός αλλά αυτός είναι πάνω σε ένα όριο που δεν μπορείς να το ξεπεράσεις εύκολα. Πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, που να βοηθάει και τα Σκόπια που έχουν το πρόβλημα να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε.