20 Δεκεμβρίου 2017

Εξω φρενών ο Μαδούρο με επιδρομή σε στρατιωτική βάση [βίντεο]

Ο αστυνομικός που έγινε διάσημος ανά την υφήλιο τον περασμένο Ιούνιο, όταν πέταξε χειροβομβίδες από ελικόπτερο της αστυνομίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Ο Όσκαρ Πέρεζ υποστηρίζει ότι αυτός κρύβεται πίσω από την επιδρομή σε στρατιωτική βάση έξω από το Καράκας, στη διάρκεια της οποίας εκλάπησαν 26 Καλάσνικοφ και πάνω από 3.000 σφαίρες. Ένα βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter φαίνεται να δείχνει το πρώην στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Βενεζουέλας (CICPC) και μια ομάδα άλλων ενόπλων να περνούν χειροπέδες σε στρατιώτες και να τους συγκεντρώνουν σ’ ένα μικρό χώρο.


«Σας αξίζει να πεθάνετε από την πείνα. Γιατί δεν κάνατε τίποτε, αφού έχετε όπλα; Γιατί συνεχίζετε να προστατεύετε αυτούς τους δικτάτορες, που διακινούν ναρκωτικά», ρωτούν οι ένοπλοι τους αιχμαλώτους τους, προτού σπάσουν κορνίζες με φωτογραφίες του αριστερού προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο και του προκατόχου του στο αξίωμα, Ούγκο Τσάβεζ.

Μετά την επίθεση στη βάση της Εθνοφρουράς ο Πέρεζ ανέφερε στην ανάρτησή του στο Τwitter ότι ηγήθηκε «μιας άψογης επιχείρησης κατά την οποία κατασχέσαμε αυτά τα όπλα του λαού για τον λαό».


Σε ομιλία του από τηλεοράσεως ο Μαδούρο χαρακτήρισε «τρομοκράτες» που έστειλαν οι ΗΠΑ τους δράστες της επίθεσης, αλλά απέφυγε να κατονομάσει τον Πέρεζ ή να δώσει λεπτομέρειες για το ποιο κρύβονται πίσω από την επιδρομή.



Ο Πέρεζ είναι λάτρης των extreme sports, ενώ ασχολείται part time και με την ηθοποιία, καθώς πρωταγωνίστηκε στην ταινία Suspended Death, η οποία αναφέρεται στην διάσωση του γιου μιας πλούσιας οικογένειας από συμμορία κακοποιών και βασίζεται σε αληθινή ιστορία.


Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε με τους συντρόφους του τον Ιούνιο στο Ανώτατο Δικαστήριο και τα πυρά κατά του υπουργείου Εσωτερικών εξαφανίστηκε από το προσκήνιο καθώς ο Μαδούρο εξέδωσε μέσω της Interpol ένταλμα για τη σύλληψή του. Μόνον μια φορά εμφανίστηκε τον Ιούλιο σε μια αγρυπνία για έναν αντικυβερνητικό διαδηλωητή, που σκοτώθηκε στις ταραχές του καλοκαιριού.

Παρά την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση και τις ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης ο Μαδούρο έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία με την υποστήριξη του στρατού. Οι επικριτές του λένε ότι πολλοί αξιωματικοί θέλουν να παραμείνει ο αριστερός πρόεδρος στην εξουσία αφού επωφελούνται από παχυλά κρατικά συμβόλαια και τη διαφθορά, ενώ άλλοι φοβούνται διώξεις αν αναλάβει τα ηνία της χώρας η αντιπολίτευση.

Οι ενέργειες του Πέρεζ, ωστόσο, ερμηνεύονται από ορισμένους ως ένδειξη της διογκούμενης δυσφορίας κατά της κυβέρνησης στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν πενιχρότατο μισθό.