12 Δεκεμβρίου 2017

Το «φάλτσο» του πρωθυπουργού για το σκοπιανό και οι ανοιχτές πληγές του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

“Σκόπιμη” διατύπωση ή απλά ένα τυχαίο λεκτικό “ολίσθημα”;

Το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Βελιγράδι για τη συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την Σερβία και τη Ρουμανία. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, κάνοντας  παρόλα αυτά ορισμένους να... παραξενευτούν.


“Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, είτε άθελα του είτε ενδεχομένως έχοντας στο μυαλό του κάτι άλλο, υπονόησε με τον τρόπο διατύπωσης που χρησιμοποίησε ότι οι Σκοπιανοί είναι και αυτοί απόγονοι των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. “Να σταματήσουν την αχρείαστη ρητορική πως αποτελούν τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ απογόνους”, σημείωσε, αφήνοντας χώρο σε όποιον επιθυμεί να ερμηνεύσει ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως οι Σκοπιανοί αποτελούν συνέχεια της Μακεδονίας, αλλά δεν είναι οι “μοναδικοί”.

Στη ΝΔ δεν είδαν με καλό μάτι την συγκεκριμένη διατύπωση και βρήκαν την αφορμή αφενός για να κάνουν μία ευθεία αναφορά στο βέτο της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αφετέρου για να αφήσουν αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

“Η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και  το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes” ήταν η χαρακτηριστική φράση της Μαρίας Σπυράκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου να αποσαφηνίσει το τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός.
Φαίνεται πάντως πως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αποτελούν μάλλον τον μικρότερο πονοκέφαλο του πρωθυπουργού.

Όσο η τρίτη αξιολόγηση θα πλησιάζει στο τέλος της, η καθημερινότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας και των όσων η ίδια είχε υποσχεθεί στους πολίτες. Δύο δείχνουν να είναι οι “ανοιχτές πληγές” την περίοδο αυτή για το κυβερνών κόμμα, το οποίο θα πρέπει να οργανώσει τις  δικές του γραμμές άμυνας, με στόχο την απόκρουση της κατηγορίας περί αναξιοπιστίας και εξαπάτησης των πολιτών:

- To θέμα των πλειστηριασμών, που τείνει να εξελιχθεί σε “τσουνάμι”. «Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δε θα γίνουν μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ» έλεγαν στα “μπαλκόνια” τα κυβερνητικά στελέχη πριν από μερικούς μήνες με την κατάσταση σήμερα να είναι τελείως διαφορετική, μια και δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία για την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση  κατάργησε το άρθρο 2 του ν. 4224/2013 της Κυβέρνησης Σαμαρά το οποίο προστάτευε πλήρως την πρώτη κατοικία μέχρι του ποσού 200.000 ευρώ. Την τρέχουσα περίοδο προστατεύεται από πλειστηριασμό μόνο η πρώτη κατοικία υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη». Με απλά λόγια όποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη, το ακίνητο του μπορεί να πλειστηριαστεί ανεξαρτήτως αξίας, ενώ οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη διεξαγωγή μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να πυροδοτήσει καινούργιες εντάσεις.

- «Τον Αύγουστο θα έχουμε “καθαρή έξοδο” από τα Μνημόνια» αποτελεί την μόνιμη επωδό του Μεγάρου Μαξίμου, με προφανή στόχο την καλλιέργεια ενός αφηγήματος.  Καμία καθαρή έξοδος  όμως από το 3ο Μνημόνιο δε θα υπάρξει, μια και τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μας δυστυχώς μπαίνει σε ένα 4ο  πρόγραμμα,  το οποίο έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την “καθαρή” έξοδο διέψευσε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello. «Καθαρή έξοδος δεν είναι η πιο πρόσφορη έκφραση» είπε με διπλωματική ευγένεια σε πρόσφατη εκδήλωση ο ευρωπαίος αξιωματούχος, διαλύοντας με τρόπο μάλλον εμφατικό την επιχείρηση “αισιοδοξία”, στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, με το επόμενο τετράμηνο να αποτελεί βαρόμετρο εξελίξεων.

http://www.liberal.gr/arthro/181055/politiki/2017/to-isonfaltsosin-tou-prothupourgou-gia-to-skopiano-kai-oi-anoichtes-pliges-tou-syriza-.html