21 Δεκεμβρίου 2017

Καταρρέει η κυβερνητική προπαγάνδα για έσοδα από αναδρομικούς ελέγχους

Στον αέρα τινάζεται το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης για έσοδα εκατομμυρίων ευρώ που θα εισέρρεαν στα κρατικά ταμεία από τους αναδρομικούς φοροελέγχους. Με την εκπνοή του 2017, περνούν στη «λήθη» της παραγραφής χιλιάδες πρόστιμα και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και αρκετές που «πάτησαν» στις πολυσυζητημένες λίστες των Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού.


Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1738/2017), με την οποία ορίζονται τα νόμιμα όρια παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, έχει αλλάξει τα δεδομένα για τα προσδοκώμενα έσοδα. Κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διαρκείς παρατάσεις που δίδονταν τα τελευταία χρόνια ως προς τις προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους και να εκδώσει πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρων σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το ΣτΕ έβαλε τέλος στην ομηρία χιλιάδων φορολογουμένων.

Οι λίστες «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς», «Εμβασμάτων» κ.ά. «αποδυναμώνονται» πλέον με την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, που θέτει ως βάση παραγραφής τα 5 χρόνια και κατ’ εξαίρεση τα 10, εφόσον προκύψουν νέα εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, αν κάποιος έχει αναντιστοιχία δηλωθέντων και βρίσκεται σε μια λίστα μεταξύ 2000-2005, τότε οι απαιτήσεις του Δημοσίου έχουν ήδη παραγραφεί, ενώ στις 31/12/2017 «κλείνει» και το 2006.

«Λίστα Λαγκάρντ»  

Από τα 2.062 ονόματα της «λίστας Λαγκάρντ», τα οποία εμφάνιζαν λογαριασμούς στην HSBC της Ελβετίας, έχουν ταυτοποιηθεί τα 1.727 και έχουν εκδοθεί εκατοντάδες εντολές ελέγχου. Τώρα οι εισαγγελείς κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του έτους τις δικογραφίες που αφορούν 45 καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί εμφανίζονται το έτος 2006. Κι αυτό γιατί λόγω της απόφασης του ΣτΕ ο έλεγχος για καταθέσεις εξωτερικού δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της δεκαετίας. Για όσους είχαν καταθέσεις πριν από το 2006 έχουν ήδη παραγραφεί τα όποια αδικήματα, αφού ο φορολογικός έλεγχος δεν μπορεί να τους «ακουμπήσει». Βέβαια, εισαγγελικές πηγές σημείωναν ότι όλο αυτό το διάστημα που επεξεργάζονται τη λίστα είχαν βάλει σε προτεραιότητα τα «μεγάλα ψάρια», όσους δηλαδή είχαν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, και πλέον έχει μείνει η «μαρίδα».

«Λίστα Μπόργιανς»

Περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων στην ελβετική UBS. Το συνολικό υπόλοιπο αυτών ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008. H λίστα διαβιβάστηκε τον Νοέμβριο του 2016 στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω της κεντρικής φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Και για αυτή ισχύει ό,τι και για τη «λίστα Λαγκάρντ». Στο τέλος του 2017 παραγράφονται όσες υποθέσεις αφορούν καταθέσεις του 2006.

«Λίστα ακινήτων»

Σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος αφορά κυρίως στο «πόθεν έσχες». Κι εδώ όμως κινδυνεύουν με παραγραφή πολλές υποθέσεις, αφού το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα ότι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν της πενταετίας.

«Λίστα εμβασμάτων»  

Περιλαμβάνει κοντά στους 55.000 ΑΦΜ και αφορά κυρίως εμβάσματα που έφυγαν από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού. Για όσα «ταξίδεψαν» την περίοδο μέχρι και το 2011 επέρχεται επίσης παραγραφή στο τέλος του 2017.

«Λίστα των 65 CDs»

Περιλαμβάνει στοιχεία για 1.364.069 Έλληνες φορολογουμένους οι οποίοι σε τουλάχιστον ένα από τα έτη της περιόδου 2000-2012 πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους. Σε αυτήν περιλαμβάνονται, εκτός από μεγαλοεπιχειρηματίες, και αγρότες, εργολάβοι, μεσίτες, αρχιτέκτονες, πολιτικοί µηχανικοί και λογιστές, ενώ υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εµφάνιζαν στη φορολογική δήλωσή τους εισοδήµατα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν µε καταθέσεις εκατοµµυρίων.

Μεταξύ των πλέον χαρακτηριστικών περιπτώσεων περιλαµβάνονται: Εργολάβος µε 9 εκατ. ευρώ, που βάσει των δηλώσεων εισοδήµατός του ωστόσο δικαιολογεί µόνο τα 300.000 ευρώ. Άλλος ελεγχόµενος εµφανίζεται µε καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ τη δεκαετία 1996-2006, δηλώνοντας µόνον τα 7 εκατ. ευρώ. Επιχειρηµατίας το 2010 είχε καταθέσεις ύψους 36,5 εκατ., αλλά από τα δηλωθέντα εισοδήµατά του την περίοδο 1996-2010 δικαιολογούνται 2,94 εκατ. Ελέγχεται δηλαδή για φοροδιαφυγή περίπου 34 εκατ. ευρώ.

Ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας σουπερµάρκετ στη Θεσσαλονίκη από το 1996 µέχρι το 2010 εµφανίζει καταθέσεις 65 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις του, καθώς φαίνονται µόνο τα 15 εκατ. ευρώ. Επιχειρηµατίας µε καταθέσεις 60 εκατ. ευρώ δικαιολογεί, βάσει των δηλωθέντων εισοδηµάτων του για τη χρήση των ετών 1997-2005, µόλις 5 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι µέχρι τώρα διενεργούνταν στα στοιχεία των κινήσεων των λογαριασµών και στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2000-2012. Βάσει της απόφασης του ΣτΕ, οι έλεγχοι στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασµών και στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2000-2005 των προσώπων που περιλαµβάνονται στα 65 CD δεν µπορούν πλέον να διενεργηθούν, διότι οι χρήσεις αυτές θεωρούνται παραγεγραµµένες. Μόνον εφόσον δεν έχουν υποβληθεί καν δηλώσεις τα έτη 2001-2005 µπορούν να γίνουν πλέον έλεγχοι γι’ αυτή την περίοδο, κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες λίστες.

«ΛΙΣΤΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ»  

Η εν λόγω λίστα αφορά καταθέσεις που καταγράφηκαν το έτος 2010 στην Banque et Caisse d’ Epargne et del’ Etat (BCEE) του Λουξεµβούργου. Το εν λόγω τραπεζικό ίδρυµα θεωρείται από τα πιο ασφαλή του κόσµου βάσει µακροπρόθεσµων αξιολογήσεων από οίκους όπως η Fitch Ratings, η Standard and Poor’s και η Moodys Investors Service. Η λίστα περιλαµβάνει τα στοιχεία 475 φορολογικών κατοίκων Ελλάδας και πρόκειται για ακόµη µία «ευγενική χορηγία» της Γερµανίας. Την ύπαρξή της είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σε αυτήν υπάρχουν πολλά πρόσωπα που φιγουράρουν και στην πρώτη λίστα που µας είχε δώσει ο υπουργός Οικονοµικών του γερµανικού κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρµπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. Στις περιπτώσεις που τα εµβάσµατα έχουν φύγει από την Ελλάδα, ισχύει επίσης η παραγραφή.

Στο μικροσκόπιο 8.000 επενδυτές ομολόγων

«ΛΙΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ»: Είναι η µόνη που διασώζεται από την παραγραφή. Η συγκεκριµένη λίστα δηµιουργήθηκε µετά από σχετικό αίτηµα του επίκουρου οικονοµικού εισαγγελέα Γιάννη ∆ραγάτση στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά εµβάσµατα άνω των 500.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2014 έως το καλοκαίρι του 2015. Περιλαµβάνει περίπου 8.000 άτοµα που επένδυαν σε οµόλογα, µετοχές και άλλα προϊόντα, τα οποία αγόραζαν από ελληνικά πιστωτικά ιδρύµατα και στη συνέχεια τα µετέφεραν στην αλλοδαπή. Η µεταφορά αυτή ωστόσο δεν περνούσε από το «µικροσκόπιο» της Τραπέζης της Ελλάδος και, ως εκ τούτου, οι υποψίες για απόκρυψη «µαύρου» χρήµατος ή ενδεχόµενη φοροδιαφυγή είναι ιδιαίτερα ισχυρές, όταν µάλιστα η αξία των εν λόγω χαρτοφυλακίων αποτιµάται µόνο για την περίοδο 2014-2015 σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Η διαδικασία, βέβαια, δεν ήταν παράνοµη, ωστόσο οι καταθέτες ελέγχονται εξονυχιστικά, προκειµένου να διαπιστωθεί αν µπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που διέθεταν για την αγορά των συγκεκριµένων προϊόντων.

Πηγή:  parapolitika.gr