19 Δεκεμβρίου 2017

ΜΟΥΓΓΑ ΤΑ ΜΜΕ! Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα καλεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη

Χθες Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η Εισαγγελέας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα έστειλε κλήση στον εφοπλιστή – εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να προσέλθει στις 21 του μηνός ημέρα Πέμπτη ,για δώσει εξηγήσεις ανωμοτί ως προς την υπόθεση του ναρκοπλοίου NOOR1 και τους 3 τόνους ηρωίνη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκλήθη στην Εισαγγελία ως ύποπτος.

Σήμερα 19 Δεκεμβρίου ανάλογες κλήσεις έλαβαν και οι τρεις συνεργάτες του εφοπλιστή, το ανώτερο στέλεχος της εταιρείας Cαpital Νίκος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και ο επιχειρηματίας ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης. Και οι τρεις καλούνται να προσέλθουν για εξηγήσεις ανωμοτί επίσης και άρα ως ύποπτοι για την ίδια υπόθεση.


Έτσι λίγες ημέρες πριν κλείσει η χρονιά η Εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα έβαλε σε τροχιά την τελευταία φάση της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή. Απλώς για την ιστορία αναφέρεται πώς στην δίκη σε πρώτο βαθμό για το NOOR1 η οποία διεξήχθη το 2015,καταδικάστηκαν ορισμένοι εμπλεκόμενοι όπως ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης σε ισόβια αλλά ποτέ δεν εντοπίστηκαν οι εγκέφαλοι – χρηματοδότες και κατ’ εξοχήν διακινητές των μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που εντοπίστηκε ποτέ στην Ευρώπη.


Η δίκη αυτή με πρόεδρο της έδρας την σημερινή Εφέτη κα. Δούκα έληξε τον Ιούλιο του 2016 αλλά έκτοτε δεν καθαρογράφτηκε (έως σήμερα) η απόφαση. Η τότε πρόεδρος κα. Δούκα υπηρετεί πλέον στην Κομοτηνή. Χωρίς καθαρογραφή λοιπόν ήταν αδύνατη η όποια άσκηση έφεσης επί της αποφάσεως. Αυτά για το παρελθόν.


Στο παρόν τώρα. Η Εισαγγελέας Ειρήνης Τζίβα επιτέλεσε έναν άθλο παλεύοντας με τον χρόνο αλλά και μα τα φαντάσματα που κινούνται γύρω από τη Δικαιοσύνη. Φαντάσματα – Σκιές που όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν με κάθε μέσο είτε να ακυρώσουν την εισαγγελική έρευνα ή απλά να κερδίσουν χρόνο. Η Εισαγγελία Πειραιά τελικά ακυρώνει στην πράξη τις ενέργειες αυτές και τις προσδοκίες των εμπλεκομένων πώς δεν πρόκειται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις.


Όμως τα νέα στοιχεία που προκάλεσαν την αναψηλάφηση της υπόθεσης και πρόσφεραν στη Δικαιοσύνη έδαφος και χώρο για την εισαγγελική έρευνα αφορούν και την δημοσιογραφική προσπάθεια. Εδώ και ένα χρόνο το Zougla.gr άρχισε να δημοσιοποιεί τα στοιχεία που ενέπλεκαν τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Οι αποκαλύψεις μέσω των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη οδήγησαν στην ενίσχυση του οπλοστασίου της Εισαγγελίας Πειραιά.

Υπενθυμίζεται μόνον πώς το Zougla.gr έφερε στην δημοσιότητα τα εμβάσματα που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς εταιρείας του ισοβίτη Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι από τους παραπάνω τέσσερις εμπλεκομένους – πρωταγωνιστές. Αυτά τα εμβάσματα «μίλησαν» και οι τραπεζικοί λογαριασμοί άνοιξαν ώστε η δικαστική έρευνα να ιχνηλατήσει την «οσμή του χρήματος» η οποία και οδηγεί στην εξιχνίαση του δικτύου του κυκλώματος χρηματοδότησης, μεταφοράς, διακίνησης και πώλησης των 3 τόνων ηρωίνης.

Δεν ήταν μία απλή δουλειά αυτή η δημοσιογραφική διερεύνηση της υπόθεσης. Ενάντια σε ένα ισχυρό κατεστημένο που είχε και έχει στην διάθεση του πλούτο, επιρροή ,ΜΜΕ αλλά και προσωπικές διαπλοκές με κέντρα εξουσίας, το Zougla.gr πάλεψε να ολοκληρώσει την δημοσιογραφική έρευνα, να την δομήσει και στην συνέχεια να την δημοσιοποιήσει ως όφειλε.

Ένα χρόνο τώρα κρατά αυτή η προσπάθεια. Έφθασε η ώρα λοιπόν που η Εισαγγελία Πειραιά και η δικαστική λειτουργός Ειρήνη Τζίβα εισέρχονται στο τελευταίο στάδιο της έρευνας ,αυτό της απόδοσης ευθυνών. Ο δημοσιογράφος έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει. Η Εισαγγελέας κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Η Δικαιοσύνη οφείλει όταν ολοκληρωθεί το κατηγορητήριο να εφαρμόσει αυτά που ξέρει να κάνει. Να τιμωρήσει τους ενόχους. Το zougla.gr απλά θα συνεχίσει τη δουλειά του όπως ξέρει να την κάνει.