03 Δεκεμβρίου 2017

Εκβιασμός και όχι τρομοκρατική ενέργεια το ύποπτο πακέτο στο Πότσνταμ

Απόπειρα εκβιασμού προς την ταχυδρομική εταιρία DHL και όχι τρομοκρατικής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Πότσνταμ αφορούσε το ύποπτο πακέτο που παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή σε φαρμακείο της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση της υπαίθριας αγοράς.


Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου Καρλ-Χάιντς Σρέτερ, είναι σαφές ότι η απειλή, «με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα», δεν στρεφόταν εναντίον της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Πότσνταμ, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας Χανς Γιουργκ Μέρκε έκανε λόγο για υπόθεση «ληστρικού εκβιασμού» προς την εταιρία DHL με απαίτηση για πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Επισήμανε ακόμη ότι οι έρευνες αφορούν τόσο τον εκβιασμό όσο και την απόπειρα πρόκλησης έκρηξης, καθώς, όπως είπε, αν το πακέτο είχε εκραγεί, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς. Ο ίδιος εξήγησε ότι στο σημείο, όπου πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα, εντοπίστηκε σημείωμα με γραμμωτό κώδικα QR, ο οποίος αποκάλυπτε τον εκβιασμό.

Οι αρχές του κρατιδίου ανέφεραν ότι ο δράστης ή οι δράστες βρίσκονται στην περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και κάλεσαν τους επαγγελματίες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν παραλαμβάνουν δέματα, καθώς, αν η εταιρία δεν υποκύψει στον εκβιασμό, δεν αποκλείεται να σταλούν και άλλα πακέτα με ενδεχομένως επικίνδυνο περιεχόμενο.